Kolínská řepařská drážka kdysi svážela cukrovou řepu. Dnes vozí turisty na vyhlídkové jízdy

2. srpen 2020

Pokud máte rádi netradiční jízdu železnicí, neměli byste si nechat ujít jízdu nejstarší zemědělskou malodráhou v Čechách – Kolínskou řepařskou drážkou. Byla postavená roku 1894 jako vůbec nejstarší dráha v Polabí. Jako první v Čechách byla využívána ke svážení řepy cukrovky, kterou do Kolínského cukrovaru vozila z okolních polí téměř 70 let. Dnes je Kolínská řepařská drážka velkou atrakcí.

Vláčky vyjíždějí několikrát za den z miniaturního nádraží v Sendražicích u Kolína a jsou tažené historickou dieslovou nebo parní lokomotivou. Už jen samotná jízda je velkým zážitkem, ale drážku je možné využít i jako dopravní spojení do turisticky zajímavých míst.

Jízdu si užívají rodiny s malými dětmi, cyklisté i vozíčkáři. Historické vagony jsou upravené pro zimní i letní provoz a za horkého letního počasí se jezdí v otevřeném vagonu.

Stanice Sendražice u Kolína

Cesta vláčkem vede po obnovené trase dlouhé více než 4,5 kilometru a má čtyři zastávky – Sendražice, Výrovnu, Na mlýnku a cílovou stanici Býchory. Jízda trvá 25 minut, v Býchorech je desetiminutová přestávka na přesun lokomotivy a následuje cesta zpět. Trať je široká 600 mm a lokomotiva vás poveze rychlostí přibližně 20 kilometrů za hodinu. Je to sice málo, ale o to víc si vychutnáte okolní přírodu.

Ráj pro milovníky železnice i cyklistiky

Častými návštěvníky Kolínské řepařské drážky jsou cyklisté. Jsou pro ně vyhrazeny dva speciální vagony, kde mohou odložit svá kola. Ty využívají i maminky s kočárky nebo vozíčkáři. Drážkou je možné se přemístit z jedné cyklostezky na druhou a pokračovat ve výletu.

Jízda v historických otevřených vagonech má své kouzlo hlavně za krásného letního počasí

První zastávkou je Výrovna, kterou protíná cyklostezka z Kolína do Dobšic u Žehuně. Výrovna je zároveň i křižovatkou několika turistických tras – můžete se odtud vydat do Týnce nad Labem, Býchor nebo do Kolína. Pokud máte rádi procházky, na Kolínské řepařské drážce se můžete vydat také po Železniční naučné stezce.

Dětské hřiště je připravené v každé stanici. V Býchorech je přitom nové dětské hřiště s opičí dráhou. A je tu i chatová oblast, lesy, rybník a doslova houbařský ráj. Děti si cestu vychutnají i díky pohádkovým námětům v těsné blízkosti železnice. Hned u trati uvidí perníkovou chaloupku, pak je čeká vodník nebo čarodějnice zavěšená na stromě.

Koleje jsou od sebe vzdálené pouze 600 mm

Po návratu do stanice Sendražice u Kolína můžete navštívit Muzeum historie úzkorozchodných drážek nebo se občerstvit ve stylovém bufetu zřízeném v bývalém vagonu. Kolínská řepařská drážka jezdí od května do října každý víkend, střídají se vlaky tažené parní nebo dieselovou lokomotivou.

Spustit audio