Knížky se budou číst dál, cena papíru to nezmění, říká ředitel havlíčkobrodských tiskáren

11. červenec 2022

Celých třicet let byl Petr Kletečka řadovým zaměstnancem Tiskáren Havlíčkův Brod, zároveň ale také rockovým muzikantem a pořadatelem hudebních festivalů.

Co se změnilo, když se v lednu roku 2022 stal ředitelem a začal svým kolegům šéfovat? „Vlasy jsem si ostříhat nemusel, s tím jsem ani nepočítal. Člověk by měl zůstat autentický a neměnit svoji podstatu, to by vypadalo trapně,“ řekl v Dobrém dopoledni, i když přiznal, že času na své hudební koníčky už tolik nemá.

V Havlíčkově Brodě se knihy tisknou už od dob Karla Havlíčka Borovského, tiskly se ve 20. století a tisk překonal i přechod do nových ekonomických podmínek po roce 1989. 

Tiskárny

Tiskárny Havlíčkův Brod a.s. pak byly založeny 1. května v roce 1992. Spolupracují s několika největšími nakladatelskými domy u nás, ale také se stovkami malých a soukromých nakladatelů. Ročně zde vzniknou tisíce titulů, tedy milióny samotných výtisků knih.

Petr Kletečka

Tiskárny si také v různých anketách odnesly nejrůznější ceny, včetně nejprestižnějších cen Magnesia litera nebo cen za nejkrásnější českou knihu, což je přesně obor, který se jich týká. 

Které to jsou, si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Dáša Kubíková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio