Klimatizaci vypněte ještě před dojezdem do cíle

10. srpen 2018

Jak se starat o klimatizaci v autě a nakolik stupňů bychom si ji měli ve třicetistupňových vedrech nastavovat, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Tomáš Vincze.

Klimatizaci zhruba 10 minut před dojetím do cíle vypněte a nechte zapnutý pouze ventilátor, který vás ještě chvíli bude dochlazovat a zároveň vysuší vlhkost, která běžně při chodu klimatizace vzniká. Ve výparníku se tak nedrží vlhkost, která bývá příčinou vzniku plísní a bakterií, které pak při dalším používání klimatizace úspěšně vdechujeme.

Varovný signál je zápach

Pokud klimatizaci necháváme běžet až do samotného dojezdu do cíle a děláme to tak pravidelně, množící se plísně ve výparníku začneme po čase ve voze cítit. Projevují se charakteristickým zápachem, který se zhoršuje. Jestliže už klimatizaci máte v tomto stavu, tak ji ihned vydezinfikujte a vyměňte pylový filtr.

Pravidelnou dezinfekce dělejte každý rok

I když klimatizaci správně používáte a necháváte výparník vysušit před dojezdem do cílem, stejně provádějte dezinfekci výparníku pravidelně jednou ročně. Šikovný řidič to zvládne i sám doma. Výparník můžete vydezinfikovat buď sprejem, nebo pomocí ozónu, což je nejúčinnější.

Spustit audio