Klasická kulajda

Kulajda, polévka

Na kulajdu budeme potřebovat brambory, vajíčka, smetanu, kopr, nějaké to koření, ale jak už asi díky mnoha odvysílaným dobrotám tušíte, vývar. Ano, aby každá polévka správně chutnala, aby měla říz a strávníci se olizovali až za ušima, musíme vzít čistý vývar, se kterým pracujeme dále.

Kuchař Michal Jeřábek, který vaří v hospodářském dvoře v Bohuslavicích, říká, že použít můžeme vývar podle chuti. „Vezmeme hotový vývar, který může být zeleninový, ale my dáváme i vývar masový,“ usmívá se šéfkuchař.

Do vývaru se přidá kmín a bobkový list, brambory na kostičky a povaříme je doměkka. „Až jsou brambory měkké, přidáme k nim předem uvařená vajíčka natvrdo, která protlačíme kolečkem na výrobu bramborového salátu,“ dodává kuchař.

Smetana ani ocet, kterým se polévka dochucuje, už by neměly procházet varem, přidávají se opravdu až na konec. Letos máme kulajdu bez hub, ale pokud patříte k těm šťastlivcům, co už si z lesa nějaké úlovky přinesli, samozřejmě si je do polévky přidejte.