Když vytopíte sousedy, pojištění domácnosti vám nepomůže

7. říjen 2016
Dobré odpoledne

Prasklá vodovodní trubka nebo zapomenutý puštěný plynový vařič často způsobují statisícové škody. Jaká rizika kryje pojištění domácností a kdy se naopak peněz nedočkáte, se pokusil poradit Michal Podolák. Obvykle takové pojištění kryje základní rizika, jakými jsou požár, vichřice, povodeň, výbuch, pád letadla a další.

Pojišťovny pak nabízí další připojištění, která v základu být nemusí. Jedná se například o prasklé vodovodní trubky, ale taky pojištění zavazadel v kufru auta. „Nedílnou součástí každého pojištění domácností by měly být asistenční služby,“ říká Michal Podolák. Pojišťovna tak může pomoci řešit odstranit i příčinu havárie nebo otevřít zabouchnuté dveře.

Když vytopíte sousedy, pojištění domácností vám nepomůže

„Případy, kdy já jako pojištěný způsobím škodu třetí osobě, někomu dalšímu, lze řešit pojištěním odpovědnosti. Obzvláště s novým občanským zákoníkem toto pojištění nabylo vyšší důležitosti. Tady nejde jen o škody, kdy vytopím sousedy, ale jde i o škody, kdy moje dítě nebo můj pes způsobí škody na zdraví. Pes mi uteče, vběhne pod auto a škoda, která takto vznikne, jde za majitelem zvířete,“ upozorňuje host. A zejména v případech, kdy dojde ke zranění nebo dokonce úmrtí člověka, jsou škody v řádech miliónů.

Pojištění nemovitosti a domácnosti jsou rozdílné věci

Pojištění nemovitosti kryje stavbu jako takovou a vedlejší stavby, jakými jsou garáže, kůlny, bazény, pohony vrat a tak dále. „Pak bych doporučoval nezapomínat na pojištění domácnosti. Hodně lidí považuje pojištění domu jako nemovitosti za synonymum pojištění včetně domácnosti. Domácnost bych měl mít pojištěnou samostatně,“ upozorňuje.

Pozor si dejte na termíny povodeň a záplava

„Zjednodušeně řečeno povodeň je, když voda vystoupá z vodního toku a zaplaví určité území. Záplava je, když přijdou deště, nateče voda z polí a zaplaví mi sklep. Takže záplava může vzniknout i mimo dosah vodních toků,“ vysvětluje host. Většina pojišťoven obě rizika rozlišuje. Proto se u konkrétní pojistky informujte, zda vám kryje obě situace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.