Když si vyměníš průkaz s králem

6. květen 2015

Miroslav Dvořák z Bystřice nad Pernštejnem byl zastřelen na konci války. Doplatil na to, že si vyměnil legitimaci s konfidentem gestapa, který si nechal říkat Král hor. Blížící se konec války nebyl pro obyvatele Protektorátu žádným klidným obdobím. V posledních měsících a dnech zahynula řada lidí, někteří z nich se přitom zemřeli zbytečně.

Smutný osud měl právě dvaadvacetiletý Miroslav Dvořák z Bystřice, kterého stála život výměna dokladů s Králem hor. Tak si nechal říkat konfident gestapa Eduard Čiháček. Vydával se za pomocníka utečenců z nucených prací, soustřeďoval je v lesích na Bystřicku a obstarával jim jídlo a peníze. Jenomže ve skutečnosti byl konfidentem gestapa.

U partyzánů byl v podezření již z dřívější doby, kdy byl zapleten do jiných případů odhalení pomocníků partyzánům. Proto nad ním velitel partyzánské skupiny Jermak Dmitrijev, vynesl již v létě roku 1944 rozsudek smrti. Čiháček.

Dvořákovo tělo bylo nalezeno až o několik měsíců později v březnu roku 1945 a následně byl pohřben ve Štěpánově nad Svratkou u hřbitovní zdi. Po pravém Králi hor, konfidentovi gestapa Čiháčkovi, se slehla zem. Po osvobození byl Čiháček dopaden, ale dostal jenom mírný trest. Po roce 1948 emigroval do Německa, tajně se ještě vrátil do Prahy, až nakonec skončil v Anglii, kde také o Vánocích roku 1986 zemřel.

autor: Petr Hladík
Spustit audio