Kdo probudí hlídače katakomb, převezme jeho místo. Možná navěky

Tento týden vás Příběhy z Vysočiny zavedou pod povrch. Konkrétně do jihlavských katakomb. Labyrint podzemních chodeb o délce 25 kilometrů si projdeme s historiky, správcem i deratizátory.

Lucie Maxová, autorka dnešní kolekce reportáží, se nejdříve zajímala o historii chodeb. Dříve si historikové mysleli, že katakomby jsou zbytkem starých stříbrných dolů. Jiní tvrdili, že podzemí bylo raženo pro vojenské účely. Dnes převládá názor, že labyrint vznikl z obchodních a praktických pohnutek. Sestupme se správcem Davidem Kočkou do chodeb a chovejme se tiše, abychom neprobudili hlídače.

Labyrintem podzemních chodeb je protkáno celé centrum Jihlavy
0:00
/
0:00

Nejznámějším místem jihlavského podzemí je takzvaná svítící chodba. Je ale otázkou, jak dlouho ještě bude zářit. Svitu v ní ubývá i kvůli turistům, kteří si chtějí odnést suvenýr.

Jihlavské katakomby

Také v jihlavském podzemí se musí uklízet. Jednou za rok procházejí katakomby generální očistou. Zapomeňte na moderní čistící stroje. V podzemí potřebujete holinky, rukavice a kartáč.

Čištění jihlavského podzemí

V podzemí Jihlavy se líbí nejen turistům, ale také potkanům. Každé jaro proto do úzkých a nízkých chodeb sestupují deratizátoři, aby tu nakladli pasti na hlodavce. U toho bývají odvážné reportérky Regionu, které už vědí, že se budou muset hodně přikrčit a dávat pozor, do čeho šlapou.

Téměř 40 let schází do jihlavského podzemí Jan Šustr. Jako kluk si v katakombách hrál na Rychlé šípy. Labyrint zůstal jeho vášní a čas od času jím provází turisty. Jeho historky o potkanech a dětském drogovém doupěti vždycky na posluchače zaberou.

autoři: Martin Váňa , Lucie Maxová
Spustit audio