Každá vesnice na Podhorácku si může znovu připomenout svou písničku

10. říjen 2014

Vesnicí prochází skupina mladých dívek. V čele jede král – také dívka. Uprostřed průvodu pod baldachýnem je ukrytá královna. Dívky za zpěvu písní obcházejí jednotlivá stavení, hospodářům věnují požehnanou ratolest a v určité části obce, za společného zpěvu, provádí obřadné tance.

To je prastarý lidový zvyk, kterým lidé na Podhorácku vítali jaro a počátek léta. Písně, které dívky při této příležitosti zpívaly, najdete v knize Lidové písně z Podhorácka II.

Královničky jsou jedním z mála dochovaných lidových obyčejů z Podhorácka. Tento zvyk, který má kořeny hluboko v pohanské době, je doprovázen také řadou písní. A nejenom tento zvyk. Lidové písně byly nedílnou součástí života lidí na západní Moravě, ale řada z nich zůstala zapomenuta. Možná proto se dlouhá léta tradovalo, že lidové písně vznikaly pouze v bohatších krajích, zejména na jižní Moravě nebo na Hané.

Druhý díl Lidových písní z Podhorácka obsahuje písně především z oblasti Třebíčska, Hrotovicka, Moravskobudějovicka a Jemnicka. V knize je každá píseň přiřazena ke konkrétní vesnici. V Trnavě se například dochovala píseň „Poslyšte mě ztrápeného“, ve které si muž stěžuje, že má zlou ženu a zpívá:

Ona na to nic nedbala
tři facky mě vyťala
jako dyž drak letí
počala po čertu bíti
počala po čertu bíti
přes hlavu přes hubu
já utek na půdu.

autor: Petr Hladík
Spustit audio