Jihlava bude po stovkách let slavit Kapří den. Připomínku slavného ubránění města z roku 1402

29. březen 2022

Letos je to přesně 620 let od události, na kterou Jihlava trochu pozapomněla. Jde o přepadení a ubránění královského horního města z února roku 1402. 

Byla to doba vlády Václava IV., a také doba sporů moravských markrabat. Jihlavané poté skoro 200 let slavili Kapří den.

Přepadení

„Bylo to v noci 19. února 1402, kdy se rozhodli šlechtici z okolních vsí a hradů přepadnout Jihlavu,“ říká jihlavský architekt Martin Laštovička. Hlavním cílem přepadení bylo osvobození uvězněného spolubojovníka. „Chtěli vydrancovat město, možná i obsadit,“ dodává. 

V té době šlo o jediný viditelný vojenský akt sporu mezi vládnoucími Lucemburky Svaté říše římské. „Je to vyvrcholení sporu mezi lucemburskými markrabaty Prokopem a Joštem, je to i spor mezi královskými nevlastními bratry Václavem IV. a Zikmundem,“ vysvětluje Laštovička s tím, že důležitým faktem bylo i to, že se boj odehrál v tehdy velmi významném královském městě Jihlavě.

Město se ubránilo

Zásadní na celé události je to, že se Jihlava ještě tu noc přepadení ubránila. „Překonali hradby a v tu chvíli je uviděli mniši z přilehlého minoritského kláštera a začali zvonit na zvony,“ popisuje starý příběh Martin Laštovička. 

Údajně pomohly i ženy z okolních domů, které upozornily stráže v přilehlé bráně Matky Boží. Jihlava měla tehdy dobře organizovanou posádku. Boj byl sice tvrdý, ale město z něj vyšlo vítězně. 

Děkovná mše

Hned druhý den ráno se v kostele Matky Boží konala děkovná mše a mniši, ale i měšťané, kteří se na ubránění města podíleli, byli odměněni kaprem a několika mincemi. „Díky tomu se tomuto dni, který se oslavoval přes sto let procesím přes celou Jihlavu, říkalo Kapří den,“ vysvětluje Martin Laštovička.  

Jihlava, freska v kostele Nanebevzetí Panny Marie

Slavné přepadení Jihlavy z roku 1402 je velmi názorně zobrazené na vzácné fresce, která je umístěná v kostele Nanebevzetí Panny Marie, vpravo vedle hlavního oltáře. „Je to rarita. Myslím si, že nemáme v našich zemích starší zobrazení města. My si můžeme prohlédnout dokonce detaily staveb, jak vypadaly na začátku patnáctého století,“ říká architekt Martin Laštovička.

Kapří den si Jihlava připomene v sobotu 2. dubna 2022.

Spustit audio