Jedenáctiletý Matyáš zvedne v zubech 40 kilogramů. Není divu, jeho otcem je slavný silák Golem

25. červen 2021

Nejen řemeslo se dědí z otce na syna. Známý silák z Opavy René Golem Richter předal své geny synovi Matyášovi a ten už v jedenácti letech láme rekordy.

Jeden z rekordů Matyáše Richtera padl v Pelhřimově, na zahradě Muzea rekordů a kuriozit, kde Golemův syn zvedl v zubech čtyřicetikilogramové závaží.

Matyáš Richter v jedenácti letech dorostl do výšky sto osmdesát centimetrů. Na svůj věk tak rozhodně nevypadá. „Určitě čním,“ říká Matyáš s tím, že ve třídě se mu spolužáci spíš obdivují. Není také divu. Rekordy lámal už jako velmi malý. „Od šesti jsem tahal bráchy auto, tuna a půl,“ vzpomíná.

Za vší tou sílou je ale samozřejmě poctivý trénink, samozřejmě pod dohledem starostlivého otce. „Radil mi, abych hlavně zpevnil břicho, abych neměl kýlu,“ potvrzuje Matyáš.

Po slavném otci zdědil Matyáš i silné zuby

René Golem Richter je velký bojovník proti dopingu, a syn jeho názory samozřejmě sdílí. Ani ho nenapadlo, že by si pomohl nebezpečno u chemií. „Já se toho bojím,“ říká Matyáš.

Přiznává, že o jeho siláckých kouscích neví ani dětský lékař, ani stomatolog. „Ani jeden kaz,“ chlubí se s úsměvem, a předvádí tak další genetický dárek od tatínka – zdravý silný chrup.

Jedním z posledních rekordů, o který se Matyáš pokusil na zahradě pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit, je zvedání čtyřicetikilogramového závaží v zubech. Vše proběhlo pod dohledem otce, který hlídal správný postoj syna, ale i postupné navyšování zátěže. Rekord nakonec padl.   

Spustit audio

Související