Jak kontaktovat pojišťovnu a co před příjezdem technika dělat? Máme pro vás rady, jak nahlásit škodu po povodních

16. září 2024

Pojišťovny evidovaly k neděli zhruba 1500 škodních událostí souvisejících se záplavami a extrémním počasím. Ten hlavní nápor ale očekávají až v dalších dnech, kdy by se situace měla uklidňovat a voda opadat.

Česká asociace pojišťoven doporučuje, abyste v první řadě mysleli na své zdraví a bezpečí a taky na zdraví a bezpečí svých blízkých. To znamená, počkali, až voda opadne, a až pak řešili případnou škodu. Důležité je všechno nafotit, a pokud máte třeba na zahradě spadlý strom nebo stožár, tak poproste o pomoc s odstraňováním hasiče. I v tomto případě byste podle asociace měli všechno dokumentovat.

Jakmile jsou škody vyfocené a případně odstraněné, měli bychom kontaktovat pojišťovnu. Ta by nám měla oznámit, kdy pošle technika nebo likvidátora. Zároveň byste se měli pokusit laicky odhadnout výši škody a připravit si - pokud je dohledáte - pořizovací dokumenty k poškozeným věcem - například účty a faktury.

Mobilní technik pak poškozený dům nebo domácnost obejde, a případně poradí i s tím, jak odstranit různý odpad - například kontaminované potraviny, nebo chemikálie.

Už před víkendem pojišťovny upozornily na to, že neproplácí škody způsobené do deseti dnů od uzavření smlouvy.

Spustit audio

Související