I zkušená matka si může nechat poradit s kojením

22. září 2014
Dobré odpoledne

Nově otevřená laktační poradna při Nemocnici v Jihlavě pomáhá maminkám, které potřebují pomoci s kojením. Už na novorozeneckém oddělení pracují laktační poradkyně, které maminkám ukazují, jak kojení správně nastartovat, někdy se ale stane, že se problém objeví až poté, co je matka i s dítětem z novorozeneckého oddělení puštěna domů.

„Většinou jsou to potíže těch začátků po porodu, kdy třeba tím, že je špatně přiložené miminko, popraskají bradavky a objeví se bolestivé praskliny - ragády. Nebo se vytvoří takzvaná retence mléka, kdy mléko v prsu zatvrdne, a to je pak zarudlé a bolestivé. Když taková žena přijde do poradny, můžeme jí ukázat fotbalovou polohu nebo další polohy, v jakých se dá kojit a další věci, které se po telefonu hůře vysvětlují,“ popisuje porodní asistentka Jana Homolová.

„Poradíme maminkám třeba i jak navýšit laktaci. Radím třeba, poprvé po telefonu, ať maminky u jednoho kojení střídají prsy, jak dlouho to vydrží a ať skočí u toho prsu, u kterého začaly a další cyklus kojení se střídáním prsů zase začít i skončit u toho opačného. Někdy je nutné u kojení vydržet i dlouhou dobu, aby se mléka vytvořilo více, protože jaká je poptávka, taková je dodávka,“ směje se porodní asistentka.

Proč mají vlastně nejen prvorodičky i vícerodičky problémy s kojením? Každé dítě je jiné a u každého se může objevit nějaký zádrhel, vysvětluje Jana Homolová: „K největším problémům patří retence mléka, která je těžko rozeznatelná od zánětu prsu, mastitidy. Je dobré vydržet tři dny, dále kojit, brát léky na bolest, protože je to opravdu velmi bolestivé. Radíme i prohřívat prs ve sprše teplou vodou, tvarohové obklady, kojit z té strany, na které se udělal červený flek, aby se mléko znovu spustilo a podobně.“

Teprve po doporučovaných třech dnech, pokud teploty nemizí, je třeba začít podávat antibiotika, pravděpodobně se jedná o mastitidu. I se zánětem prsu a nasazenými antibiotiky je možné nadále kojit. „Správně přikládat miminko se ve velké spoustě případů nakonec dá naučit, ale stane se občas, že se to nepovede,“ přiznává zkušená porodní asistentka.

Laktační poradnu najdete v 6. patře gynekologicko-porodnického pavilonu Nemocnice Jihlava od pondělí do pátku od 8 do 13 hodin, v jiné době je možné stavit se přímo na oddělení a nebo zavolat a požádat i o radu po telefonu. Poradna slouží všem maminkám, i těm, které nepřivedly své dítě na svět v jihlavské nemocnici.

CHAT:

Lucie z Jihlavy - Dobrý den Regione. Chtěla jsem se zeptat, jestli není lepší, když kojit nejde, raději přejít na umělou stravu? Matka je méně stresovaná a s ní i dítě. Čekám za měsíc první dítě a mám strach, že mi kojení nepůjde. Děkuji a díky za poradnu! Lucie

Dobrý den, nebojte se a vůbec myšlenku, že vám kojení nepůjde si nepřipouštějte. Po narození, bojujte, a pokud to nepůjde, nic se neděje. Jana Homolová
Martina, Jihlava

Můžete prosím zopakovat kdy a kde laktační poradna funguje? Děkuji Martina

Laktační poradna sídlí v 6. patře Gynekologicko - porodnickém pavilonu při oddělení porodnice (šestinedělí). Otevřená je Po - Pá 8,00 - 13,00 hod., lépe na objednání na tel 776 70 88 52, volat můžete kdykoliv a návštěvu naplánujeme, jak to bude vyhovovat všem. Jana Homolová

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.