I dlouhodobě nemocní lidé potřebují rozptýlit

12. květen 2014
Dobré odpoledne

Denní stacionář v Jihlavě nabízí služby pro seniory, kteří už potřebují celodenní péči. V případě, že členové jeho rodiny chodí do zaměstnání, zabaví se během dne právě ve stacionáři.„Jsou to především senioři, ale ne takoví, kteří jsou upoutáni na lůžko, měli by být relativně soběstační,“ upřesňuje Alena Řehořová.

Probíhají v něm tam různé aktivity. „Cvičení paměti, posilování kognitivních funkcí a rozvoj jemné motoriky. Kromě toho jsou pro klienty připraveny hry, program je velmi bohatý,“ vypočítává Alena Řehořová. „Když někdo potřebuje vycházku, jde na vycházku, nebo na nákup, jiný je raději sám. Je tam i odpočinková zóna, klienti si mohou jí si po obědě odpočinout, když je potřeba klid a oddech. Naštěstí má stacionář více místností, takže program jde zařídit i hodně individuálně podle potřeb jednotlivých klientů. Většina jich je ale hodně aktivní a zapojují se rád, “ uzavírá Alena Řehořová.

Ve stacionáři jsou momentálně i volná místa a přihláška do něj není ničím podmíněna (kromě toho, aby nebyl nemocný připoután celodenně na lůžko), takže je možné se přihlásit. Zájemci se mohou přijít i podívat.

Stacionář jako nestátní zdravotnické zařízení zajišťuje i pomoc při péči o nemocné i v domácím prostředí – sestry mají kvalifikaci na to, aby podávaly léky nebo prováděly odborné zdravotnické úkony. Vždy je ale lepší, když se rodina pečující o nemocného zapojí co nejvíce: „Sestra příbuzným ukáže, co všechno je možné udělat. Některé rodiny zvládnou dokonce všechno samy.“

Alena Řehořová také připomněla, že od srpna bude k dispozici i možnost umístění dlouhodobě nemocného na více dní, až několik týdnů.

autor: dak
Spustit audio