Husí vývar
Už se těšíte na svatomartinskou husu? Bude brzy, už tento víkend. Zatím si můžete pochutnat na husím vývaru. Copak kuřecí vývar, ten umí každý, ale dát si dobrý a silný husí vývar, to je alespoň pro mě výjimečná příležitost. A musela jsem se k němu také něco naučit.
Potřebujeme:
odřezky z husy
krk a drůbky
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
sůl
celý pepř
3 kuličky nového koření
čerstvá majoránka a petržel
Husí maso dáme zvolna vařit asi do dvou litrů vody. Počítejte s tím, že vývar se dělá dlouho a voda se částečně vyvaří. Pak přidejte celé koření a majoránku, máte-li čerstvou, tak použijte celé stonky. Vývar osolíme až poté, co maso a především vnitřnosti změknou. Vaříme dále až do úplného změknutí masa, a potom vývar přecedíme do jiného hrnce. Znovu jej přivedeme k varu, ale tentokrát v něm uvaříme nadrobno nakrájenou zeleninu.
Mezitím si obereme a nakrájíme husí maso a drůbky na kousky a znovu je přidáme do polévky. Uvaříme si i domácí nudle, které přidáme úplně na závěr spolu se zelenou petrželkou. Tak vynikající silný vývar si bude určitě pochvalovat celá rodina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka