Hudební nástroj, který vydá tón, až když s ním pořádně bouchnete. To je boomwhackers

Ve škole ve Velké Losenici děti v hudebním kroužku třískají svými nástroji do lavic a nikdo se na ně za to nezlobí. Naopak, pan učitel Tomáš Jaitner to po nich chce. A ještě jim k tomu vybarví noty. Ten hudební nástroj se jmenuje boomwhackers.

„Název pochází z angličtiny. Boom znamená dunět, whack je třísknout. Je to plastová trubka, kterou když se udeří, vydá tón. Každá trubka je odlišena barevně a ještě je na ní napsáno, o jaký tón se jedná,“ vysvětluje vedoucí velkolosenického kroužku Tomáš Jaitner.

Děti ani nepotřebují znát noty

Jinak vysokoškolský profesor žije ve vedlejší vesnici a chtěl komunitě, ve které bydlí, něco přinést. Volba padla na volnočasový kroužek v základní škole, kam chodí i jeho děti. Protože je amatérský muzikant, bylo jasné, že s dětmi zkusí hudební kroužek.

Tomáš Jaitner, učitel

Barevné plastové trubky objevil na internetu. Pro začátečníky jsou barevně rozlišená bouchátka úplně ideální. „Děti ani nepotřebují znát noty, i když na začátku jsme zkoušeli v boomwhackerovém kroužku klasický notový zápis.“

Nejlepší je bouchat o stůl, ale jenom trochu, to by se pak rozbilo

„Zjistil jsem, že nejlepší je připravit dětem text, který je rozdělen na slabiky. Každý má nějakou trubku a pod tou slabikou, kterou má hrát, má barevně poznačeno, že hraje. V barvě té trubky, čili toho tónu, který hraje. Takhle se dítě může orientovat v textu,“ vysvětluje Tomáš Jaitner.

A jaká technika bouchání je nejlepší? Bouchat do stolu nebo do dlaně? „O stůůůůl!!! Ale jenom trochu, to by se pak rozbilo,“ volají trubkoví bubeníci ze školy ve Velké Losenici.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.