Hrozny vám v září pomůžou splasknout

17. září 2014
Dobré odpoledne

Hroznové víno, pokud je čerstvé a sladké, je důležitou potravinou, která slouží jako prevence před podzimem a před zimou. To říká v poradně Iva Georgievová. „Pokud bychom si z nich vymačkali šťávu, tak nám ještě víc pročistí tělo. Mají v sobě vysoké množství celé řady vitamínu B a právě ten slouží k posílení naší psychiky, abychom lépe snášeli tmavé říjnové a listopadové dny. Hroznový cukr totiž rychle nabíjí energií.“

Díky hroznům se nám na začátku podzimu podaří splasknout v oblasti pasu. „Celé dopoledne a někdy i odpoledne jím hroznové víno na vytrávený žaludek. Dá se to vydržet i 14 dnů a pít k tomu čistící čaje a člověk nemá ani hlad. Pozor, neměly by se kombinovat s tučnými sýry nebo pečivem,“ popisuje Iva, jak hrozny co nejlépe využít.

Na pročištění těla funguje hroznové víno podobně jako na jaře chřest, má v sobě hodně dužiny. „U hroznů je ale potřeba vyplivávat pecičky, abychom si nepoškodili střeva, a někdy i slupku, pokud je kožnatá nebo tuhá,“ doporučuje Iva Georgievová. Podle ní by zelené hrozny, které kupujeme, měly být zralé a sladké, poznáme to podle lehce nažloutlé barvy. Červené hrozny zase pomáhají na krev, čemuž napovídá jejich barva.

Z hroznů se vyrábí i olej, který se používá vnitřně na pročištění a podporu žilního systému a potíže s křečovými žilami nebo hemeroidy. Lžička se bere nalačno po dobu měsíce. Iva doporučuje i zevní mazání bolavých nohou.

Hroznové víno

Další podzimní plodinou, která má vliv na naše zdraví, je dýně. Podporuje náš beta karoten v těle, který pak napomáhá lepšímu vstřebávání zinku, a tím ovlivňuje kůži, oči i nehty. Podporují obnovu vnitřních sliznic a usnadňují vyprazdňování.

Dýňová polévka, která se také hodí do diet, protože obsahuje hodně dužiny, se připraví velmi snadno. „Dýni nakrájíme, dáme ji vařit, přidá se dochucovadlo, tymián, kari nebo koriandr a za deset minut je uvařená. Ponorným mixérem se rozšlehá a přidá se k ní bazalka. Servíruje se do talíře, kam se předtím dá strouhaný parmazán nebo jiný sýr, i čerstvý, který zalijeme polévkou. Dá se přidat i lžíce smetany.“

CHAT:

Milada - Dobrý den. U nás doma nikomu dýňová polévka nechutná, zkoušela jsem to několikrát na různé způsoby, ale šklebili se. Neměla byste nějaký další recept, kde by nebylo moc poznat, že to je z dýně? Díky, Milada

Přeji dobrý den, nejvíce chutnal ten recept o kterém jsem mluvila, sýr a bazalka ji vhodně chuťově zabarvil. Zdravím.

Pavlína Kovářová - Dobrý den, kolik kilo hroznového vína doporučujete sníst během té splaskávací diety? Děkuju moc, chci to vyzkoušet, Pavlína

Zdravím a já osobně spotřebuji asi půl kila denně, nejím pečivo, maso, nemlsám, piji teplou vodu a celkově jím střídmě. Iva Georgievová

autor: dak
Spustit audio