Houbové koření
Houbařská sezóna začíná, na lesy plné hřibů si ale musíme počkat. Existují ale i jiné houby, které můžeme najít právě teď a využít jejich chutí a vůní třeba k přípravě koření. Mykoložka Kateřina Pauzarová nás takto přivedla k houbě s názvem opěnka měnlivá.
Opěnka je výrazně vonící houba. Když si ji jak říká načicháme, už tu typickou vůni nezapomeneme a těžko ji pak zaměníme s jedovatým dvojníkem.
„Je to velmi chutná houba právě pro tu svou kořenitou chuť a vůni,“ říká Kateřina Pauzarová. Právě to ji předurčuje k přípravě koření do různých pokrmů. A máme alternativu, jak bez dochucovadel typu glutamát vylepšit naše pokrmy.
Koření připravíme z kloboučků. „Usušíme je a rozemeleme na jemný prášek. Sama používám to zařízení na přípravu koktejlů, jde to ale i jinak,“ dodává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.