Hanuš Rosenberg zahynul ve třinácti letech v koncentračním táboře. Jeho osud připomněli studenti moravskobudějovického gymnázia

12. červen 2018

Skupina studentů gymnázia v Moravských Budějovicích pátrala po osudech židovského chlapce Hanuše Rosenberga. Navštěvoval stejnou školu jako oni, bohužel jen pouhý jeden rok. Dodnes žije jeho kamarád z dětství, a dodnes se zachovaly filmové záběry z jeho rodinného života.

Po dalším příběhu bezpráví začali studenti pátrat na začátku školního roku, v září 2017. S nápadem přišla jejich učitelka dějepisu Alena Zina Janáčková. „My se tématice holocaustu věnujeme docela dost. Zas tak jsem je do toho nenutila, byla tady obrovská podpora ze strany odborníka a pamětníka,“ vysvětluje. „V archivu jsme se dozvěděli, že tady v Budějovicích byli na gymnáziu dva studenti židovského původu, vybrali jsme si Hanuše“ říká studentka Anežka Kotrbová.

Předválečné filmové záběry byly v žalostném stavu. Odborníci část zachránili

Proč si studenti vybrali právě Hanuše? Jako zázrakem se totiž dochovaly dobové filmové záběry z rodinné kamery Rosenbergových. „Ta videa poskytl pan Šusta. My jsme o nich věděli, tak jsme to studentům doporučili,“ říká archivářka Lenka Jičínská. Boris Šusta je moravskobudějovický pamětník, který Hanuše Rosenberga znal od raného dětství. Nějaký čas byli dokonce sousedé. „Hodně jsme hrávali ping pong u nich, poměrně často jsem k nim chodíval,“ vzpomíná. Po filmových záběrech po dlouhých letech pátral. Hledal příbuzné, a nakonec byl úspěšný. Páska byla ale v žalostném stavu. Nechal ji proto odborně upravit. Na videu jsou vidět dětské hry Hanuše a jeho bratra, objeví se tam i jejich otec a matka. Ze záběrů dnes mrazí při pomyšlení, jak rodina skončila.

Hanušovi zakázali nastoupit do druhé třídy reálného gymnázia

Na začátku války nastoupil Hanuš do primy na moravskobudějovické gymnázium. O prázdninách před nástupem do sekundy přišel zákaz studia židovských dětí. Hanušova matka ještě na nějaký čas zařídila Hanušovi domácího učitele, i ten ale brzy přestal docházet. „22. května 1942 odjeli transportem do Terezína. 25. května ta rodina Rosenbergova odjela prvním transportem do koncentračního tábora Majdanek, a je velice pravděpodobné, že byli ihned zavražděni,“ popisuje smutný konec rodiny archivářka Lenka Jičínská.

Studenti poctivě pátrali v kronikách, povídali si s pamětníkem, a z dochovaných záběrů sestavili komentované video, které popisuje Hanušův krátký život. Vše pak nakonec formou besedy prezentovali svým spolužákům na gymnáziu.