Gustav Klimt každou ženu maloval dvakrát. Jednou v šatech, a podruhé bez šatů

4. duben 2018

Co měl malíř Gustav Klimt společného s Vysočinou? Znal se a velmi úzce spolupracoval s brtnickým rodákem, architektem Josefem Hoffmannem. „Byla to velmi úspěšná spolupráce, možná bychom to mohli nazvat projekční kanceláří. Josef Hoffmann navrhl, vyprojektoval nějakou stavbu a Gustav Klimt se postaral o výzdobu,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Mojmír Kolář z Jihlavského regionálního kulturního sdružení, které až do konce dubna v Jihlavě pořádá výstavu věnovanou tomuto malíři.

Klimt s Hoffmannem pracovali na území Rakouska-Uherska, ale i mimo ně. „Nejznámější stavbou mimo rakousko-uherské území je palác Stocklet v Bruselu, který je památkou zapsanou na seznam Unesco. Řada zakázek se objevuje i na území České republiky, možná by bylo zajímavé zjistit, jestli se Klimt někdy neobjevil na Vysočině. Když ne v Brtnici, tak v Jihlavě. Ono to není vyloučeno. Cesta z Vídně do Prahy přes Jihlavu vedla,“ uvažuje Mojmír Kolář.

Velká láska Almy a Gustava se odehrála jediným kvapným polibkem v Janově

Svoji úvahu dále rozvíjí. „Ve Vídni stále žijí potomci Josefa Hoffmanna, možná by stálo za to se jich zeptat. No, a kdyby se v Jihlavě objevilo nějaké zapomenuté dílo Gustava Klimta? Jé, to by bylo něco. Pokládám to ale za nereálné,“ usmívá se Mojmír Kolář.

Další osobnost, která měla vazbu na náš kraj a která Gustava Klimta ovlivnila opravdu hodně, byla Alma Mahlerová. Tedy ještě před sňatkem s Gustavem Mahlerem „Klimt se stýkal s jejími rodiči. Oni byli proti svazku. Alma v té době byla považována za nejkrásnější ženu Vídně. Údajně spolu absolvovali cestu do Itálie, tehdy dvacetiletá Alma si napsala do deníčku, že jejich velká láska se odehrála jediným kvapným polibkem v Janově,“ vypráví Mojmír Kolář.

Klimt byl nejnadanějším ze všech, padesátník na vrcholu svých sil a potence

Jinak ale italskou romanci popsala ve svých pamětech z roku 1960. „Ten kvapný polibek bylo něco víc. Tady si dovolím citovat: Klimt byl nejnadanějším ze všech, padesátník na vrcholu svých sil a potence. Jeho krása a má dívčí svěžest jeho genialita a můj talent, jeho hluboká melodie života, kterou jsme oba cítili, hrála na naše stejné struny. Moje nezkušenost ve všem, co se týká touhy a lásky, byla směšná, on mě vším vedl.“

„Traduje se řada aférek, které Gustav Klimt měl. Byly to ženy z vyšší společnosti, které portrétoval a které si to mohly dovolit. Portrét od Klimta stál 35 tisíc rakouských korun, průměrný plat vyššího státního úředníka byl tehdy 4 a půl tisíce korun. Dalším okruhem žen, které se Klimtovi líbily, byly modelky, které portrétoval. Zůstalo po něm asi čtyři tisíce aktů,“ upozorňuje Mojmír Kolář.

Dvakrát maluje, jednou miluje

Arthur Schnitzler na téma Klimt a ženy dokonce napsal divadelní hru. „Jedna postava ve hře říká: vy to nevíte, že Klimt každou ženu maluje dvakrát. Jednou v šatech, a podruhé bez šatů. Dvakrát maluje, jednou miluje. Měl opravdu spoustu aférek. Když umřel, přišlo 14 požadavků od nemanželských dětí, z toho vyvodíme, že byl velice aktivní v této oblasti. Tři uznal už za života. V pravidelných intervalech se koná setkání potomků Gustava Klimta, které pořádá Vídeňská akademie umění. Sám jsem se díval na některé obrázky a někteří potomci jsou jako by mu z oka vypadli, i když nenesou jméno Klimt,“ směje se Mojmír Kolář.

Výstava Gustav Klimt – průkopník moderny je k vidění na Vysoké škole polytechnické do konce dubna.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio