Fryšavský javor má úspěch díky tankům i hejkalům

1. červen 2015

Jediným letošním zástupcem z Vysočiny v anketě Strom roku je javor klen z Fryšavy. Roste v samém srdci Žďárských vrchů. Děti a učitelky z místní školy se rozhodly, že strom je natolik zajímavý a krásný, že by si zasloužil v celostátním hlasování uspět. „Vytvořili jsme proto různé příběhy, které o javoru vyprávějí. Některé jsou o lásce ve válce, jiné zase pohádkové. Třeba o hejkalech. Nechávala jsem dětem volnou ruku,“ popisuje kantorka Veronika Ptáčková, která žákům pomáhala.

Úspěch těší nejen ji a děti, ale také ostatní obyvatele malé obce. A přidávají se také ti, kteří do Fryšavy jezdí na chalupu.

„Už tak deset, dvanáct let chodíme sem k javoru kosit trávu a snažíme se to tady nějak udržovat. Jsem rád, že se dostal až do finále ankety. Myslím si, že to symbolizuje Fryšavu, a tak nějak i celou Vysočinu v celostátním měřítku,“ dívá se na mohutný strom Jiří Dacer.
O vítězi ankety rozhodne hlasování, které potrvá od 15. června do 10. října. Zájemci mohou svůj strom podpořit dvěma způsoby, oba jsou zpoplatněné.

Vybrat si mohou buď dárcovskou DMS, nebo se podepíší na speciální arch. Vítězný strom získá odborné ošetření zdarma.

„Každý finalista pak získá peníze, které v hlasování vybere. Za ně mu pak mohou ti, kteří ho nominovali, zajistit buď odborné ošetření, propagaci nebo vysadit další stromy,“ popisuje koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio