FOTO: Malé rodinné kamnářství v Březí nad Oslavou. Vyráběli tam i dlaždice pro Zelenou horu

20. říjen 2022

Mozaiková podlaha v kostele na Zelené hoře je poskládaná z keramických dlaždic vypálených v nedalekém Březí nad Oslavou.

Malé rodinné kamnářství provozují dvě sestry, které na jejich náročné práci nejvíce těší, že se mohou potkávat se zajímavými lidmi. 

Zvláštní přání

Zvláštních přání může být nespočet. Každá kamna totiž mají jiný počet kachlů rovných i rohových, jsou jinak barevná i jinak velká. Blažena a Renata Vampolovy si ale s každým přáním poradí. „Každá se specializujeme na něco jiného – já dělám rohy, římsy, sestra zase rovné kachle, záklopy a půlky,“ říká Renata Vampolová. 

Dílnu založili v 90. letech rodiče Jaroslav a Věra Vampolovi, po jejich smrti sestry dílnu zdědily. Na práci stačí samy, i když je to někdy náročné. 

Formy a hlína

Základem jsou sádrové formy a hlína. Kachle po vytvarování několik dní schnou, než mohou do pece. Pece mají v kamnářství dvě, jednu na vypálení samotných kachlů, druhou pak na barevnou glazuru. Obě pece jsou dost velké, ale právě proto si památkáři vybrali zdejší kamnářství pro výrobu podlahy na Zelené hoře. Dalším důvodem je šnekovačka, která pamatuje snad První republiku. Z ní mohly dlaždice speciálních tvarů lézt rovnou.

I když si dlaždice vyráběli odborníci restaurátoři v podstatě sami, sestry Vampolovy také přiložily ruku k dílu. A jaký z toho mají pocit? „Krásný. Je to památka, kterou všichni obdivujeme, je to tady navěky. Je krásné vědět, že jsme se na to podílely, a také jsme se něco dozvěděly,“ usmívá se Renata Vampolová. 

Spustit audio

Související