FOTO: Dostat člověka po zásahu proudem ze sloupu na zem. Cvičný úkol pro hasiče

17. červen 2021 07:00

Dostat dolů člověka z dvacetimetrové výšky není vůbec jednoduché, zvlášť když zůstane viset na stožáru po zásahu elektrickým proudem.

Právě takový cvičný zásah si na nefunkčním sloupu vysokého napětí mezi Žďárem nad Sázavou a Polnou vyzkoušeli hasiči z Vysočiny. Zásah to nebyl vůbec jednoduchý a do akce musela být povolána i jednotka hasičů – lezců.

Speciální plošina

„Tam jde o to, že ta plošina je pružná, není statická.“ S prací ve výškách má energetik Jiří Paták zkušenosti už od vojny, kdy sloužil u parašutistů. Dnes se stará o elektrické vedení.

 

Vedle Jiřího Patáka, který právě nastartoval plošinu, je na ní také vedoucí hasičů lezců ze Žďáru nad Sázavou Martin Hajčman. Právě jeho plošina veze do výšky dvaceti metrů. „Na tom stožáru budu uvnitř spadený po zásahu elektrickým proudem simulovat práci kolegů tady z EGD, veškerá moje činnost bude ležet, nic nedělat, dělat v bezvědomí člověka. A zbytek už bude na našich hasičích.“

Průzkum, lezecká skupina

Jen co Martin Hajčman přelezl z plošiny na stožár, kde se zavěsil ve výšce kolem dvaceti metrů, objevuje se v hasičském autě jednotka z Polné. Zpovzdálí její počínání sleduje i mluvčí hasičů Petra Musilová. „Teď na místě probíhá průzkum, samozřejmě velitel zásahu zjistí, že síla a prostředky, které má, nejsou dostačující, z toho důvodu si pomocí operačního střediska vyžádá lezeckou skupinu. Ty lezecká skupiny nemáme na všech jedenadvaceti stanicích na Vysočině, jen na těch větších. Hasiči lezci sem budou vyjíždět ze stanice ve Žďáře nad Sázavou.“

Po patnácti minutách

Hasiči lezci se na místě objevují asi po patnácti minutách. Po rychlém obléknutí do lezeckých postrojů se jeden přesouvá plošinou nahoru, zatímco zbylí dva zůstávají dole, aby svého kolegu zajistili. Ten se nakonec s figurantem úspěšně spouští po laně dolů. A za necelou hodinku je cvičný zásah úspěšně zakončen.

„Tohle to je pro nás velmi specifické a za patnáct let nepamatujeme, že bychom někdy sundávali nějakou osobou ze stožáru,“ dodává k zásahu mluvčí hasičů Petra Musilová.

Podle ní ale mají hasiči lezci, kterých je na Vysočině v současnosti 75, za sebou mnoho jiných úspěšných záchranných akcí ve výškách.

autoři: Patrik Salát , mik

Související