Silničáři jedou na plný plyn. Opravují silnice, práce mají kvůli dlouhé zimě měsíční skluz

7. červen 2021 13:00

Silničáři na Vysočině mají v současné době plné ruce práce. Naplno se rozběhly opravy vozovek po zimě. Práce se letos navíc musely o měsíc posunout.

Ruch těžkých strojů, provizorní semafory a zápach čerstvého asfaltu. Na to všechno mohou narazit řidiči cestující po Vysočině. Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) totiž stále ještě opravuje silnice po zimě.

Polná – Nížkov

Na silnici mezi Polnou a Nížkovem právě silničáři spravují výtluky po zimě. Část vozovky kvůli tomu blokují těžké stroje. Jeden z pracovníků silničářské party František Vlček lopatou dohazuje čerstvý asfalt.

V tomto úseku stráví zhruba dva dny. „Prvně se to musí vyfoukat, aby pod tím nebyl nějaký prach nebo drť, aby to bylo čistý. Potom se dá balená a pak se to za válí. Máme hodně práce, ale tak nějak se to stíhá.“

Nejen opravy silnic

Pracovníci KSÚS se teď kvůli zahlazování výtluků nezastaví. Zima letos skončila až v dubnu, proto se opravy silnic posunuly, pokračuje náměstek Tomáš Mátl: „Ta zima byla dlouhá, byla nejhorší za posledních pět let, těch výtluků je hodně a zejména na těchto silnicích, kde teď jsme, protože tahle silnice se chystá na souvislou opravu, už je po době své životnosti.“

Silničáři ale musí kromě oprav silnic zvládat i další úkony. „Musíme stíhat samozřejmě také sečení trávy, je to tím, že letos není úplně suché jaro, docela pršelo, i zima byla na vodu bohatá, tak tráva roste velmi intenzivně. A samozřejmě další práce, které probíhají. Už se rozbíhají stavební akce, jedeme na sto procent,“ uzavřel náměstek Mátl.

Krajská správa a údržba silnic se na Vysočině stará o více než 4.500 kilometrů silnic druhých a třetích tříd.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související