Běžecké stopy prakticky v centru města. Vyžití letos nabízí Jihlava a Havlíčkův Brod

15. leden 2021 06:00

Kvůli běžkování už lidé nemusí jezdit autem za město do lesa. Běžky mohou nazout klidně v centru města, kupříkladu v Jihlavě nebo Havlíčkově Brodě.

Sjezdovky na Vysočině jsou až na jednu výjimku stále zavřené, lidé přesto na lyže vyrazit mohou. Sněhový příděl posledních dní spolu s výrobou toho technického totiž umožnily vytvořit takřka ideální podmínky pro běžkaře.

Havlíčkův Brod

A to nejen v přírodě. Lidi si teď mohou zalyžovat i přímo v centru některých měst. „Připadl sníh, tak je to trochu horší, asi uklízejí ve městě, tak to tu někdo neprojel.“ Na Plovárenské ulici v Havlíčkově Brodě potkáváme pana Honzu, který bruslařským stylem projíždí zapadanou běžkařskou trať. Nedaleko centra města funguje od minulého týdne.

Trať pro běžkaře, Havlíčkův Brod

„Je to výborný nápad, dneska, když je všechno zavřený, tak si člověk může aspoň trochu zasportovat,“ pochvaluje si 400 metrů dlouhý běžkařský okruh, který vznikl jen pár kroků od jeho domu.

Inspirace u větších měst

Podle místostarosty Havlíčkova Brodu Zbyňka Stejskala (ODS) se radnice inspirovala u větších měst. „Sněhové podmínky v posledních letech nebyly optimální, tak jsme se snažili vyjít občanům vstříc. Protože běžkařina je tady na Vysočině v podstatě sport číslo jedna nebo minimálně číslo dvě.“

Zvláštností okruhu na Plovárenské ulici je třeba to, že na jeho zasněžování nebyl použit klasický technický sníh, vysvětluje místostarosta: „Využili jsme sníh ze zimního stadionu. To znamená, že jsme škrábali v podstatě led. Ten sníh se standardně vyhazuje do potoka a napadlo nás, že ho budeme nějakou dobu skladovat a potom ho rozvezeme a rozprostřeme.“

Jihlava

Pozadu s běžkováním ve městě ale nechce zůstat ani Jihlava. V lokalitě Heulos už začalo rolbování a přípravy městského okruhu tak vstupují do své finální fáze. „Momentálně se nacházíme na ploše, která má rozlohu 150x50 metrů. Není to příliš velká plocha, nicméně chtěli bychom zde hadovitým způsobem udělat trať pro běžecké lyžování. Naším předpokladem je udělat na té ploše trasu, která by byla 700-800 metrů,“ říká Martin Kratochvíl ze sportovního klubu Lyžařské Jihlavsko, který má přípravu městské trati na starosti.

Trať pro běžkaře, Jihlava

S monitorováním tratě pak organizátorům pomohou i městští strážníci. Prý se zaměří na to, aby se lidé zbytečně neshlukovali a dodržovali vládní opatření.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související