Farnost v Jaroměřicích shání 100 milionů. Potřebuje peníze na záchranu kostela

30. březen 2017

Chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích hrozí uzavření. Kopule této barokní perly Vysočiny je v havarijním stavu. Podle statiků by se mohla v budoucnu i zřítit. Krovy jsou ztrouchnivělé, napadené plísní a dřevokazným hmyzem. Farnost shání 100 milionů na záchranné práce.

Má podporu města, kraje, památkářů i ministerstva kultury. „Pokud bychom do té stavby nezasáhli, tak opravdu časem by mohlo hrozit zřícení nebo propadnutí celé kopule,“ říká jaroměřický farář Tomáš Holcner.

Vede nás po úzkém točitém schodišti do kupule, jejíž vrchol se vypíná ve výšce 30 metrů nad zemí. Na vrcholu je ještě zhruba 5 metrů vysoká věžička, která se nebezpečně naklání a zdálky připomíná spíš šikmou věž v Pise. Jenže zrovna v Jaroměřicích o takovou atrakci nestojí. Ještě hůře jsou na tom fresky na vnitřní části kupule. Jsou v nich několik metrů dlouhé a několik centimetrů hluboké praskliny.

„Dřevokazný hmyz způsobil praskliny, které se v tuto chvíli zvětšují a zvětšují, protože celá konstrukce se dala do pohybu a bohužel ten pohyb je tak výrazný, že ohrožuje samotnou fresku a ohrožuje samotnou stavbu,“ ukazuje Tomáš Holcner na strop barokního chrámu.

Čtěte také

„Questenberkovi – hraběti z Jaroměřic došly peníze, takže tu kupoli nemohl udělat klasicky cihlovou, zděnou a tak použil dřevo.“ To se teď stalo líhní pro brouka tesaříka. I některé důležité nosné trámy jsou zcela ztrouchnivělé a rozpadají se na piliny.

Farnost věří, že se na opravu kostela podaří získat dotace, alespoň na nejnutnější záchranné práce. V opačném případě by museli z bezpečnostních důvodů sv. Markétu uzavřít.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio