Fakule žonglérů s ohněm jsou omotané kevlarovým knotem. Napouští se lampovým olejem

26. červen 2019

Už podesáté se Polná na Jihlavsku promění v centrum žonglérů, akrobatů a pouličních umělců, které spojuje práce s ohněm.

Festival Polná v plamenech se odehrává v kulise starého hradu a zámku, a ohňová show předvádějí umělci z celé republiky i ze zahraničí.

„Já jsem kdysi šermoval, a k tomu patří různá představení s ohněm,“ říká Jakub Skočdopole zvaný Kašpar Kuba z pořádající agentury Kašpaři. Vzpomíná, že začátky byly divoké. „Namotali jsme si na klacek starý ručník, lítalo to na všechny strany,“ popisuje. Dnes naštěstí všichni dodržují přísná bezpečnostní pravidla. Podle Jakuba je nejdůležitější, aby žonglér uměl spolehlivě žonglovat bez ohně.

Tyče zapálené na obou koncích mají tradici na Havaji

Prověřené jsou i pomůcky a materiály, které dnes žongléři používají. Fakule jsou hustě omotané kevlarovým knotem. „Kevlar se používá například u neprůstřelných vest,“ dodává Kašpar Kuba, a zapalovačem opatrně zapaluje žonglovací kužel. Knot je napuštěný obyčejným lampovým olejem. Kromě kuželů pracuje Kuba i se sto dvacet centimetrů dlouhými tyčemi, které se zapalují na obou koncích, a točí se s nimi kolem těla. Velkou tradici má toto ohňové umění na Havaji.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.