Dynamickou zumbu i cvičení bosu, které využívají při tréninku vrcholoví sportovci, si oblíbily seniorky ve Žďáru nad Sázavou

V seniorském věku se dá cvičit různě. Od nenáročného cvičení na židlích, přes chůzi s hůlkami, plavání či jógu, až po posilovací cviky v rychlém tempu. Pokaždé to totiž závisí na tom, v jaké kondici člověk je, a jak mu slouží zdraví. Skupina seniorek ze Žďáru nad Sázavou si oblíbila cvičení na balanční pomůcce, které se říká bosu. A protože na lekce chodí pravidelně, nedělá jim cvičení žádné potíže.

Ida Kršková ze žďárského Studia Ida s nimi začínala už v době, kdy byla v módě zumba: „Jsou tady holky přes sedmdesát a každého překvapí, že toto jsou seniorky, protože cvičí výborně.

Seniorky ve Žďáru nad Sázavou při cvičení vede Ida Kršková ze Studia Ida

To je tak jedenáct, dvanáct let, co pravidelně chodí. Zumba se jim tehdy moc líbila, to byla plná sokolovna,“ usmívá se. Skupina zvládala náročnější aerobní cvičení, proto zůstala a postupně přešla na balanční pomůcku bosu.

Po úvodním rozehřátí je hodina v opravdu ostrém tempu, ale do tohoto se musí každý dostat postupně. „Tato skupina je velice zdatná, takže pro ně to bosu vhodné je. Přesto jsme začínali na obyčejné desce a nahoru na bosu jsme šly postupně, využívaly jsme na oporu hůlky,“ vysvětluje Ida.

Bosu je podle ní jedna z nejlepších věcí, které z fitness převzala i rehabilitace a využívá se u vrcholového sportu: „Nádherně se na tom posiluje střed těla, výborně se stabilizují kolena i kyčle, nádherně to kopíruje naše tělo,“ chválí cvičitelka pomůcku, která vypadá jako seříznutá horní polovina velkého balónu.

Seniorky se po cvičení cítí dobře a na každý pátek se těší: „Rozhýbeme se, protáhneme a Ida je bezvadná cvičitelka, dobře nám radí a nic nám nedá zadarmo. Jsme s ní náramně spokojené,“ ozývá se po hodině od rozcvičených žen.

Spustit audio

Související