Dvacet let dělají radost v nemocnicích. Organizace Zdravotní klaun slaví narozeniny

30. listopad 2021 06:00

Zdravotní klauni v českých nemocnicích slaví dvacet let. Tento týden přišli na dětská oddělení nemocnic nejen bavit, ale také poděkovat personálu.

Dobročinná organizace Zdravotní klaun oslavila dvacet let existence. Po celou dobu vysílá klauny třeba na dětská oddělení nemocnic, kde se pacientům snaží zpříjemnit pobyt. A právě v pondělí na své výročí se profesionální nemocniční baviči vydali do zařízení po celé republice. Jednou ze zastávek byl i Havlíčkův Brod.

Scénky

„Milá pacientko, dobrý den, jsme rádi, že jsi v nemocnici.“ Scénky zdravotnických klaunů mohou pacienti na chodbách a pokojích havlíčkobrodského dětského oddělení sledovat už dvacet let.

V pondělí ale klauni nepřišli pouze za dětmi jako obvykle, k 20. výročí jejich činnosti dorazili zejména kvůli zdravotnímu personálu. „My máme touhu děkovat lékařům a sestrám za jejich práci, kterou odvádí v nemocnici. A i s námi to nemají jednoduché, tu upadnu, tu tady někdo převrhne stoleček, že, ten jásot pacientů je někdy dost hlasitý, v tom se těžko pracuje, takže opravdu mají svatou trpělivost,“ popisuje zdravotní klaun Mirek Sýkora, který se na dětských odděleních mění na doktora Evžena Kývla.

Stát se klaunem…

Každý z klaunů musí projít náročným výběrovým řízením, podle Jarky Sýkorové, která také do nemocnice přišla s klaunským nosem a v kostýmu, to ale musí mít každý z uchazečů v sobě. „Výcvik zdravotního klauna je velmi specifická záležitost. Pošle životopis do kanceláře a pak se dostane na workshop, kde se objeví, zda ten klaun v člověku je. Nedá se to úplně popsat, co se tam děje, jsou to různé hry, které umí otevřít ten klaunský charakter.“

A právě i díky výcviku mohou pak zdravotní klauni zpestřovat pobyt pacientům v nemocnicích či dalších zařízeních. A tentokrát i sestřičkám, například vrchní sestře havlíčkobrodského dětského oddělení Haně Šťastníkové. „Dneska to bylo velice příjemné překvapení, protože to nebylo jen pro děti, ale bylo to i pro zdravotnický personál, předali nám nějaké dárečky, jsme za to rádi.“

V České republice je už teď celkem 86 klaunů, kteří nerozesmávají pouze dětské pacienty, ale třeba i seniory. Před dvaceti lety dobročinná organizace Zdravotní klaun začínala s osmi baviči.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související