Dotazníková akce na dopravní situaci v Humpolci možná skončí fiaskem

25. říjen 2018 14:00

Radnice v Humpolci vylosovala pět stovek domácností, které požádala o spolupráci ohledně dopravy a dopravní situace. Formulář ale vyplnil jen zlomek z nich.

Řadě domácností se papíry vyplňovat nechce.

„Dokonce mi nadávaj a nechtějte slyšet ty jména, co mi nadávaj. Ať si to vyplní pan Namyslo sám a takovýhle. Že nic vyplňovat nebudou, tak když mi tohle řeknou, tak se s nima slušně rozloučím a jdu jinam, dám to vedle,“ říká Miroslav Karafiát, jeden z tazatelů, kteří obcházejí humpolecké domácnosti s průzkumem v oblasti koncepce dopravy ve městě.

Ten spadá pod dotační program Vize Humpolec, jak vysvětluje sociálně demokratický místostarosta města Květoslav Namyslo: Tohle dotazování je jedním z podpůrných argumentů pro zpracovatele studie. Oni si samozřejmě dělají řadu dalších průzkumů, sčítání dopravy a spoustu dalších průzkumů, spíš takového technického rázu, ale jedním z kritérií je i stanovisko občanů.“

Vhodní kandidáti

Získat od obyvatel Humpolce potřebné informace je ale podle Miroslava Karafiáta poměrně těžké.

„Nechal jsem jim to týden, vlastně de facto, že si pro to druhý týden přijdu, že to spolu zkontrolujeme. No a do dnešního dne, jsou to tři neděle, a já mám z toho polovičku, protože ty lidi nejsou schopný to vyplnit a když to člověk třeba týden má a pak si tam zazvoním a oni mi řeknou, že to není adekvátní, že by je někdo mohl vykrást, že tam všechno chtějí vědět, údaje o tom, kdy nejsou doma, tak mi to radši vrátí čistý,“ dodává Miroslav Karafiát.

Dále potvrzuje, že vylosované domácnosti nejsou pro projekt vždy vhodné. Má se jich zúčastnit 500, losuje se však podle čísel popisných a ty často patří k lidem, které téma dopravy vůbec nezajímá.

„Opravdu těch 75% je tam důchodců. Taky je babička, 85 let a nechtěla vůbec nic vyplňovat, tak jsem jí přemluvil, že jsme spolu hodinu seděli a povídali si a vyplnili jsme to.“

Do čtvrtečního večera by měli tazatelé dotazníky odevzdat a zadavatelé pak mohou začít vytvářet studii.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související