VIDEO: U Měřína bourají bobří hráz. V zimě by mohla voda z  potoka vytékat až na silnici

24. říjen 2018 11:00

Silničáři u Měřína zbourali bobří hráz. Bagr ji tam odstraňuje pravidelně každý rok. Voda z přehrazeného potoka by se totiž mohla v zimě dostat až na blízkou silnici.

„Vybagroval jsem vlastně bobří hráz na krajnici. Byla tam hlína s klacky. Odvezli jsme to na skládku k likvidaci,“ ukazuje bagrista Pavel Padalík právě probořenou bobří hráz na Křivém potoce u Měřína.

Bobři si tady zátarasy staví pravidelně už od roku 2013. A silničáři je od té doby pravidelně odstraňují, vysvětluje náměstek Krajské správy a údržby silnic Tomáš Mátl: „Tady bobři úspěšně budují hráze hned u silnice. V okamžiku, kdy přibude třeba 20 - 30 centimetrů vody, tak hrozí vylití až na silnici, což samozřejmě v zimním období, kdy můžou být mrazy, může být velmi nebezpečné.“

Ochrana řidičů před namrzlou vozovkou není v tomto případě ale až tak jednoduchá. O bobří hráze se totiž zajímají i ochranáři přírody a je třeba povolení.

„My to povolení máme na dvě období. Jedno to období je od půlky března do půlky dubna, vlastně po zimě a to druhé období je od půlky srpna do konce října,“ vysvětluje Tomáš Mátl.

Silničáři bourají hráze až na konci platnosti povolení cíleně -  aby měli bobři méně času na vystavění nových.

Další hráze na Křivém potoce u Měřína už jsou ale nedotknutelné. Bobři ji mají jen o několik metrů dál po proudu, dál od silnice, kde přečkají zimu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik