Domy ve velkomeziříčském židovském městě jsou do sebe vzájemně prorostlé. Je to typické kondominium

29. květen 2019

Platívalo pravidlo, že pokud se židovský chlapec chtěl oženit, tak musel vlastnit nemovitost. Mohl to být i jeden jediný pokoj. Židovská ghetta ale nebyla nafukovací, a tak lidé domy a pokoje lepili jeden přes druhý. Vznikala takzvaná kondominia. Jedno zachovalé zůstalo ve Velkém Meziříčí.

„Ten dům koupil tchán v sedmdesátých letech od původních majitelů,“ říká dnešní majitel domu číslo 1156/63 ve velkomeziříčské ulici Novosady. „Je to skvost,“ dodává, a vysvětluje tím důvod, proč se domu, který je v havarijním stavu rodina nezbavila, a dokonce ho chce opravovat. Dům se na jaře roku 2019 stal kulturní památkou a majitel tak bude muset při opravách respektovat pokyny památkářů. „Objekt je složitým stavebním vývojem sahajícím přinejmenším do období renezance,“ říká v oficiální tiskové zprávě ředitel telčské pobočky Národního památkového ústavu Pavel Macků.

 

Sondy odkryly nástěnné malby. Ještě není rozhodnuto, jestli je majitel odkryje nebo zakonzervuje

 

Dům je v několika úrovních propojený s vedlejším, a ukazuje tak, jak tehdejší židovská komunita řešila nedostatek prostoru. „Dům je rozdělen na tři části, které jsou děleny vertikálně i horizontálně. Znamená to třeba, že vlastníte dům, který je na pozemku souseda,“ říká Pavel Kolman. Sklep, přízemí i patro mají klenuté stropy. V patře dokonce památkáři pomocí sond narazili na zachovalé nástěnné malby ukryté pod současnou výmalbou.

 

Dům neměl toaletu. Mísy vynášeli obyvatelé do kanálu na dvorek

 

Zajímavé je, že v domě nebyla toaleta. „Chodili na mísu a mísa se vynášela na dvorek do kanálu. V archivu je dokonce zápis, že si sousedé stěžovali na zápach,“ vysvětluje majitel domu. Budovu staticky poškodilo bourání sousedního domu, a místnosti v patře jsou teď svázané ocelovými tyčemi. Podle Pavla Kolmana teď bude nejdůležitější oprava střechy, aby se zabránilo promáčení domu.

Spustit audio