Domácí kozí sýr

Když je kozí mléko čerstvé a hned se zpracuje, vůbec není cítit. Naopak, skvěle se hodí například pro výrobu domácích sýrů. Postup se možná bude zdát trochu složitý, ale nakonec je to prý docela snadné. 

Proč je čerstvé kozí mléko je pro domácí sýr výborná volba, shrnuje Martina Sejkorová z rodinného centra Srdíčko ve Žďáře, která sýry z mléka od vlastních koz běžně vyrábí.
„Kozí mléko je méně sladké než kravské, takže na sýry se hodí. Má v sobě dobře rozptýlený ten mléčný tuk, takže je i lépe stravitelné."

Na výrobu sýrů potřebujeme mléko, digitální teploměr a z těch méně běžných surovin mléčnou kulturu a syřidlo, to se dá sehnat v zemědělských potřebách nebo přes internet.

Ingredience
  • 2 l kozího mléka
  • pár krystalů mléčné kultury
  • 6 kapek syřidla
  • sůl
  • koření

To mléko si zahřejeme na teplotu lidského těla, na 36 stupňů, a nasypeme tam mléčnou kulturu. Dává se trošičku, jen pár krystalek prášku té kultury. Zamícháme a necháme půl hodiny odležet.

Potom už to mléko můžeme zasířit. Použijeme syřidlo, každého se dává jiné množství, takže se řídíme podle návodu. Dá se do převařené studené vody, zamícháme a dáme do mléka a necháme tři čtvrtě hodiny stát. To mléko se po té době změní v hmotu, která připomíná pudink, má to úplně jinou konzistenci stát.

Když nám to dobře zasířilo, tak po té tři čtvrtě hodině můžeme začít krájet nožem. Nejprve na kostky, necháme chvilinku odstát, a potom na menší a menší kostky, tomu se říká sýrová zrna. Z hmoty neustále vytéká syrovátka. V téhle fázi můžeme zase začít zahřívat, abychom si tu sýřeninu zahřáli asi na 40 stupňů.

Když se zrna sýru dají vyndat z hrnce sítkem a syrovátka se přecedí, ze zbylé sýrové hmoty se v plastových formičkách s dírkami vyformují sýrové bochánky. Syrovátka ještě nějakou dobu vytéká, a proto sýr ochutíme až poté, co stráví noc v ledničce.

Druhý den ho mžeme nasolit. Buď ho naložíme do solného roztoku, nebo ho potřeme solí na povrchu a rozetřeme po celém bochánku, on si tu sůl dovnitř natáhne, takže je slaný i uvnitř.

"Můžeme na povrch přidat i nějaké bylinky a koření,“ dodává Martina.

Teď musíme aspoň dva týdny vydržet, než se sýr uleží – a teprve potom si popřát dobrou chuť!

Spustit audio

Více z pořadu