Dobře nabrousit brusle je věda. Své o tom ví Martin Nečas ze Žďáru nad Sázavou

Správně nabroušené brusle jsou základem kvalitního bruslení. A je jedno, jestli jde o vrcholový hokej, rychlobruslení, krasobruslení nebo rekreační kroužení po zamrzlém rybníku.

Nezáleží ani na tom, jestli máte brusle moderní odlehčené nebo staré kožené kanady. Důležitý je hladký nůž a v něm správně tvarovaný žlábek.

Martin Nečas se k broušení bruslí dostal díky svému synovi, který hrál a stále hraje hokej. Jak to tak u rodičů bývá, o syna se staral, podporoval ho a zimní stadion se pro oba stal druhým domovem. Syn je dnes v zámoří a otec zůstal zimnímu stadionu ve Žďáře nad Sázavou věrný. Trénuje a brousí brusle.

Hlubší žlábek v noži brusle znamená pomalejší jízdu

Broušení je malá věda. I když je brusírna místnost malinká, je v ní vše, co brusič potřebuje. Na jedné stěně visí tradiční bruska, naproti stojí moderní švédský stroj. „Profesionální stroj, brousí se na něm i v NHL,“ říká pyšně Martin Nečas. „Seřídí se to, nastaví, a jezdí to samo,“ dodává, a pomocí tlačítek stroj nastavuje k broušení amatérské brusle. „Zvolím profil dvanáct, to je ten střední,“ popisuje svou práci.

Broušení bruslí, Martin Nečas

Musí v noži brusle vybrousit žlábek, který je rovný, hladký, a přesně odpovídá potřebám konkrétního bruslaře. Jiný potřebuje hokejový útočník, jiný obránce, a jiný amatér či začátečník. „Čím větší žlábek, tím je brusle ostřejší, tolik nejede. Čím se to brousí víc na rovinku, tak ta brusle víc jede,“ vysvětluje.

Nejmodernější nože jsou z karbonové slitiny

Dobrý brusič neodmítne ani staré rezavé brusle s noži přišroubovanými přímo k podrážce boty. Martin Nečas ukazuje ale i moderní nože, které se snadno odepínají z plastového držáku. Ty nejpevnější nože jsou dnes z karbonové slitiny.

Broušení bruslí

Automat zvládne hodně, konečná kontrola je ale zase na člověku

Každou brusli Martin Nečas nejdříve „vyhrubuje“ na tradiční brusce. „Připravím si profil na to hlavní broušení,“ popisuje. Potom bere do ruky ruční brousek a strhává jehly, které se při broušení vytvořily na hranách nože. Teď je brusle připravená pro broušení na speciálním stroji. Brusič nastavuje hloubku žlábku a počet pojezdů, a pevně nůž upíná. Bota pak jezdí sama tam a zpátky. I potom ale musí brusič zrakem a hmatem nůž zkontrolovat a případně ještě přebrousit.        

Spustit audio