Divadelní přehlídka v Třešti letos slaví šedesátiny

21. březen 2023

Za každou velkou akcí stojí osobnost s nápadem. V Třešti to byla členka divadelního souboru Karla Čapka Marie Hamžová. Její sen založit ve městě přehlídku ochotnických divadel se splnil a od roku 1961 se do Třeště sjíždějí soubory z celé země. 

Letošní šedesátý ročník doprovázejí v třešťském kulturním domě vzpomínky nejen na plakátech a fotografiích. „Tady v mezipatře máme vystavené i ceny, které si soubory mohly v minulých ročnících odvézt, jejich autorem byl z velké většiny třešťský šperkař Svatopluk Kasalý,“ ukazuje vedoucí odboru kultury městského úřadu v Třešti Romana Šťastná sestavu skleněných trofejí.

Galerie fotografií a plakátů pak připomíná jeden každý ročník divadelní přehlídky, která nese název Třešťské divadelní jaro až od roku 1991. Za ta léta se na pódiu vystřídaly stovky herců a desítky souborů.

Mezi herci připravujícími se na dnešní představení se najdou i skuteční pamětníci – třeba herečka a režisérka domácího ochotnického souboru Jana Lišky Anna Fencíková. „Od prvního ročníku jsem tady. Šedesát let všech ročníků pamatuju a paní Hamžovou mám v živé památce, dokonce jsem s ní hrála na jevišti. Ona byla také iniciátorkou toho, že se postavil tento kulturní dům,“ vzpomíná paní Anna.

Přehlídka je soutěžní, takže nechybí porota. Tři odborníci pečlivě sledují. „Je to nesnadná disciplína, protože člověk musí najít správnou míru toho, co má říct, aby to souboru k něčemu bylo a nebylo to demotivační,“ usmívá se Michal Zahálka. Soubory, které porota vybere, se mohou blýsknout na celostátní soutěži.

Třešťské divadelní jaro potrvá celý tento týden až do soboty.

Spustit audio