Discgolf spojuje frisbee s golfem. Místo jamek jsou na hřišti koše

11. květen 2021

Na Vysočině se už na několika místech hraje u nás poměrně nový sport jménem discgolf. Připomíná plážovou hru frisbee, pravidla se ale podobají golfovým.

„Je tady devět jamek, každá jamka má své výhoziště a svůj paar,“ popisuje disgolfové hřiště Tomáš Šustek z Budweis discgolf clubu. Znamená to, že každá jamka má na výhozišti danou vzdálenost od koše a počet hodů, kterými by to měl soutěžící zvládnout.

Jihočeští discgolfisté se snaží svůj sport propagovat a na několik týdnů postavili mobilní hřiště i v zámeckém parku v Pacově. Stálá hřiště na Vysočině najdeme například v Humpolci, Žďáře nad Sázavou, Lhotě-Vlasenici, Velkém Meziříčí nebo Třešti. Například v Humpolci je možné si vybavení půjčit na tamním infocentru. Sport je tak přístupný široké veřejnosti.

Disky na krátké a dlouhé dohazování i zatáčející

Oproti známému lehkému plastovému disku frisbee je discgolfový disk těžší, a stejně jako má golfista k dispozici více holí, má discgolfista více disků. „Mají různé vlastnosti. Jeden je na pattování, kratší hody, pak prostřední midrange, na nejdelší hody se používají drivery,“ vysvětluje Tomáš Šustek.

Jsou dva základní typy hodů: forehand a backhand. „Je možné použít i takzvaný roller, kdy disk jede po hraně, kutálí se,“ dodává discgolfista. Golfovou jamku nahrazuje řetězový koš.  

Discgolfista se hodně nachodí

Discgolf využívá variabilitu terénu. V pacovském zámeckém parku tak sportovci házejí mezi stromy, přes rybníček nebo z kopce dolů. Disky se tak odrážejí od stromů nebo kamenů v trávníku.

Pravidla řeší i situace, kdy disk spadne do vody nebo do keřů. Stejně jako u golfu je třeba počítat s několika kilometry chůze.

Související