Děti Země upozornily kraj a ŘSD na obcházení zákona při přípravě obchvatu Třebíče. Oba úřady to odmítají

17. únor 2022 15:00

Stát chce stavět obchvat Třebíče. Silnice má mimo jiné odlehčit centru města. Přípravu stavby teď napadly dvě organizace - Děti Země a Obchvat Třebíče.

Třebíč se pravidelně potýká s dopravními zácpami. Pomoci má obchvat, který zároveň poslouží jako transportní cesta pro díly do jaderné elektrárny Dukovany. 

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina povolil při přípravě stavby výjimku ze zákona o ochraně přírody. Proti tomu se odvolaly dva spolky - Děti Země a spolek Obchvat Třebíče. „Krajský úřad povolil výjimku k zásahu do biotopu téměř třicítky zvláště chráněných živočichů a při tom řízení o výjimce měl posuzovat nebo se musí posuzovat veřejný zájem a jeho převaha a zda neexistuje jiné řešení té stavby, které by nezasáhlo do těch biotopů. Tohle se mělo udělat v hodnocení vlivu na životní prostředí - tzv. proces EIA, který ovšem neproběhl,“ nechal se slyšet předseda ekologických aktivistů Miroslav Patrik.

Něco takového ale krajský úřad důrazně odmítá. „Investor se v tomto případě rozhodl pro variantu předložení společně žádosti o vydání územního řízení s posouzením vlivu na životní prostředí, kde se zároveň předkládá i dokumentace EIA na celý rozsah stavby. To rozhodnutí o povolení výjimky podle zákona o ochraně přírody je podkladem pro územní řízení a je v souladu s platnou legislativou. Není tedy pravdivé tvrzení spolku, že není zpracovávána dokumentace EIA,“ řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Ředitelství silnic a dálnic

Dokumentaci má investor předložit na konci tohoto a začátku příštího měsíce. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Mluvčí Jan Rýdl tvrdí, že se ze strany Dětí Země jedná o obstrukci. „Krok směrem k blokování nebo alespoň zkomplikování přípravy stavby obchvatu Třebíče ze strany Dětí Země není nic jiného než co zažíváme s touto organizací na jiných stavbách. Ačkoli se ještě nerozeběhl proces EIA, už podávají námitky a odvolání.“

Více než 4 kilometry dlouhý obchvat chce ŘSD začít stavět v roce 2026. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související