Děti z mateřské školy ve Vysokých Studnicích vědí, jak pomoci nevidomému

6. září 2019

Nadačnímu fondu Světluška, který pomáhá nevidomým a slabozrakým, přispívá už několik let i mateřská škola ve Vysokých Studnicích na Jihlavsku.

Pomáhat budou i letos. Od pondělí 9. do pátku 13. září si zájemci mohou ve školce koupit propagační předměty.

„To bylo rozhodnutí rodičů. Už když Světluška začínala, tak jsem jim přednesla návrh a oni souhlasili,“ říká ředitelka mateřské školy ve Vysokých Studnicích Jindřiška Zdarsová. Každý rok tak školka prodává propagační předměty, které nadace nabízí. Letos je to čelenka s tykadly, píšťalka, hrací karty a kartáček na zuby. „Rodiče mají nabídku v šatně,“ popisuje ředitelka, jak prodej probíhá. Kromě toho se školka každý rok účastní drakiády, kde předměty nabízí široké veřejnosti.

Děti mají jasno. Nevidomý nosí bílou hůl, černé brýle, a má pejska

Děti samozřejmě nezůstávají stranou. „O Světlušce si povídáme, vymalováváme si obrázky,“ říká Jindřiška Zdarsová. Že je to pravda, potvrzují samy děti. Na otázku, jak poznají na ulici nevidomého, hned odpovídají: „Nosí v ruce bílou hůl,“ říká malá Anežka. Vzpomíná si, že takového člověka viděla. „On měl pejska,“ dodává. Další děti vědí, že nevidomý nosí černé brýle, a že mohou takovému člověku pomoci přejít silnici.

S tykadly od Světlušky děti nacvičí představení

Ředitelka mateřské školy Jindřiška Zdarsová by ráda s dětmi, kterým rodiče koupí u Světlušky tykadla, nacvičila představení o broučcích. Děti samozřejmě nadšeně souhlasí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.