Nevidomí lidé vědí, jak vypadají planety, mohou si osahat zvířata. Díky projektu Světlušky

5. září 2019

Nadační fond Českého rozhlasu pořádá dlouhodobě sbírku Světluška, která pomáhá zrakově postiženým. Jeden z nových projektů se týká 3D tisku.

Moderátorka Hela Dvořáková pozvala k mikrofonu ředitelku Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabrielu Drastichovou.

Světluška pořádá veřejnou sbírku a to od 7. do 13. září letošního roku, kdy v ulicích českých měst potkáte dobrovolníky, skrze které je možné přispět na dobrou věc.

3D tisk

Lidé ve Světlušce se podílejí na celé řadě zajímavých projektů, které mají pomoci lidem se zrakovým postižením. „Dohodli jsme se s kolegy z Brna, kteří využívají 3D tisk pro podporu výuky těžce zrakově postižených lidí,“ řekla v Dobrém dopoledni Gabriela Drastichová.

„Děti si mohou sáhnout na model sluneční soustavy, osahat si zvířata a známé stavby světa. Přináší jim to nový rozměr do vzdělávání a objevování toho, co kolem nich je.“

Sbírka

Sbírka pro Světlušku probíhá pravidelně už několik let. „Letos máme osm tisíc dobrovolníků, což je úžasné číslo. Novinkou jsou svítící ponožky, které si lidé budou moci koupit, k tomu samozřejmě drobnosti a dárky pro malé děti. Zároveň se každý dozví, kde peníze pomáhají.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio