Dětem z nízkopříjmových rodin i letos kroužky zaplatí Česká rada dětí a mládeže, spouští druhý ročník iniciativy Darujeme kroužky

12. září 2023 14:42

I do mnohatisícových částek mohou letos narůst rodičům náklady na kroužky jejich dětí. Řada jejich poskytovatelů letos právě zájmové činnosti zdražila. Děti samoživitelů nebo nízkopříjmových rodičů se proto často musí obejít bez nich.

Iniciativa Darujeme kroužky České rady dětí a mládeže podporuje rodiny, které jsou v tíživé životní situaci, které pobírají přídavky na děti, příspěvek na péči, odměnu pěstouna a taky rodiny uprchlíků z Ukrajiny. „Rodič se zaregistruje, podá žádost o příspěvek, doloží potřebné doklady a my mu do systému připíšeme 2000 korun. A to v podobě čtyř voucherů po 500 korunách,“ vysvětluje ředitel kanceláře České rady dětí a mládeže  Ondřej Šejtka.

Rodič potom pomocí systému vybere ze zaregistrovaných organizací, kam má Česká rada dětí a mládeže peníze poslat. „My potom ty peníze poukážeme na bankovní účty poskytovatelů, ať už jsou to skauti, dobrovolní hasiči, kroužky v domu dětí a mládeže, sportovní klub nebo základní umělecká škola a podobně,“ pokračuje Šejtka.

Příspěvek 2000 korun je určený na kroužky pro jedno dítě, v případě vícečetných rodin se příspěvek násobí.

V loňském prvním ročníku podpořila Česká rada dětí a mládeže 2,5 tisíce dětí. Rozdělila mezi ně 4,3 milionu korun. „Letos ta podpora bude větší. Rozděluje se 6 milionů, takže podporu získají 3 000 dětí,“ doplnil Ondřej Šejtka.

Program Darujeme kroužek loni dětem nejčastěji zaplatil sportování. Následovaly turistické, tábornické a skautské aktivity. Třetí pak byly umělecké kroužky – tanec, výtvarné kurzy nebo hudební výchova.

Rodič veškeré informace získá na webu www.darujemekrouzky.cz.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související