Deset let Police u Jemnice zachraňuje zámek. Chtějí, aby ho stát zapsal na seznam památek

6. únor 2022 06:00

Zámek v Polici na Třebíčsku usiluje o to, stát se národní kulturní památkou. Právě teď tam zachraňují malovaný strop v největším sále. 

V útrobách zámku v Polici se nacházejí tři muzea a každoročně místo navštíví několik tisíc lidí. Už roky ho spravuje obec, která se mu pomalu snaží vrátit důstojnou podobu. Teď chce, aby stát zámek prohlásil za národní kulturní památku.

Malovaný strop

V největší místnosti zámku je nádherný malovaný strop. Toho času je podepřený trámy a prostor vyplňuje lešení. „Jsme v sále, který je jediný s malovaným stropem. Dohodli jsme se, že nebudeme pokračovat na střechách, ale pustíme se do toho stropu a příští rok bychom chtěli restaurovat,“ řekl starosta Police Karel Janoušek. 

Malby jsou poměrně zachovalé. „V současné chvíli připravujeme odborný průzkum stropu,“ dodal starosta. 

Zámek Police

Na půdě nad sálem je část zachráněná, je tam masivní trámová konstrukce, na které je zavěšený samotný strop. Trámy jsou tlusté až půl metru. „Tady vidíte to obrovské monstrum. To se dělalo v loňském roce až do listopadu. Původní trámy, které držely strop, zmizely a jsou nahrazeny novými, těmi obrovskými.“

Kulturní památka

Police už před lety připravila žádost o zápis zámku na seznam národních kulturních památek. „V roce 2012 jsme to napsali a odeslali a nějakým způsobem to nevyšlo. Chtěli bychom znovu požádat, protože si myslíme, že za těch deset let jsme tady udělali velký kus práce.“

Zámek v Polici, v obci s 350 obyvateli, každé prázdniny navštíví asi 4.500 lidí. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související