16 let snahy je u konce. V Polici u Jemnice otevřeli opravenou židovskou synagogu

10. červenec 2020 05:00

Po šestnáctiletém úsilí opravila Federace židovských obcí unikátní barokní synagogu v Polici u Jemnice a zpřístupnila ji veřejnosti.

Unikátní barokní venkovská synagoga v Polici u Jemnice v historii měnila majitele i účel používání. Jeden čas sloužila dokonce jako tělocvična.

Před šestnácti lety jí zpět do svého majetku získala Federace židovských obcí. K tomu, aby dostala znovu svojí historickou podobu, ale vedla dlouhá cesta.

Jednou se nedařilo získat peníze jindy stavební firmu. Ve čtvrtek se ale konečně představila v plném lesku.

„Moc pěkně je to udělaný, pěkné,“ říká pan Pokorný, který bydlí hned vedle a celé roky mohl sledovat snahu synagogu zachránit.

Byla to stodola

Vesnickou synagogu najdeme mezi rodinnými domy. Před necelými dvaceti lety do ní přišel i správce židovských památek Jaroslav Klenovský. „Tehdy to byla vlastně taková stodola, ve které visely tělocvičné potřeby.“

Jak vypadala synagoga původně, nikdo neví. Podle Jaroslava Klenovského prošla řadou změn, například v 50. letech zvedali podlahu a do synagogy navezli hlínu.

Bohoslužby se v nově opravené synagoze konat nebudou. Prostor chtějí využít jako expozici. „Je tu náznaková instalace, jak to asi v té synagoze vypadalo, pak tady jsou panely o židovských památkách v Polici.“

Synagoga nebude přístupná neustále. Na dveřích je ale kontakt na souseda, který ochotně návštěvníky vpustí dovnitř.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související