Děj knihy Poslední pozdrav zasadila spisovatelka Jitka Ludvíková na Vysočinu. Inspiraci k zápletce vymyslely její děti

20. leden 2023

Zkrocení zlého muže, Zakázané uvolnění nebo Propast, to je jen krátký výčet knih spisovatelky Jitky Ludvíkové. Autorka humoristické literatury a také detektivek byla hostem Hely Dvořákové.

Velkým zlomem byla už první kniha Jitky Ludvíkové Zkrocení mlsného muže, která se stala velmi oblíbenou. Pustit do světa první knížku a sklízet kladné hodnocení od čtenářů, přináší euforii a motivaci pro psaní.

„Rozhodně je to velký nával radosti, štěstí. A já si troufnu přirovnat, že to je podobná radost, jako když se vám narodí dítě,“ svěřila se spisovatelka Jitka Ludvíková. „Samozřejmě ta radost je poprvé vždycky největší, takže s těmi dalšími knihami, které my potom vyšly, už ta radost nebyla tak silná. A dneska se vracím k tomu, že největší radostí je pro mě tvorba, to psaní,“ dodala.

Jitka Ludvíková

Jitka Ludvíková

Narodila se v Jindřichově Hradci. Po absolvování zdejšího gymnázia se rozhodla pro studium právnické fakulty na Západočeské univerzitě v Plzni, kterou dokončila v roce 2004 a od té doby se věnovala právnické praxi. Knihy vydává od roku 2015.

Zatím poslední autorčina kniha, která vyšla loni před Vánocemi, se jmenuje Poslední pozdrav a její příběh se odehrává na Vysočině.

„Snažila jsem se, aby vedle toho, že to je detektivní román, měla takovou příjemnou letní dovolenkovou atmosféru,“ říká Jitka Ludvíková. Tandem vyšetřovatelů, kapitán z pražské kriminálky a všetečná spisovatelka Monika Hrubešová, společně hledají vraha mladé dívky. Děj se odehrává v okolí rybníka Boňkov u Herálce na Havlíčkobrodsku.

„Já pocházím z Jindřichova Hradce. Jsem holka z jižních Čech, ale podobně jako jsou krásné jižní Čechy, je hezká i Vysočina. K rybníku Boňkov rok co rok jezdím ke své kamarádce na chatu, tak jsem měla dostatek příležitostí tu krajinu poznat,“ vysvětluje výběr lokace spisovatelka. „Ten rybník je perfektní, ale poslední dobou se v něm kazí voda. A protože obě s kamarádkou máme malé děti, začaly jsme řešit, jak zařídit, aby nám děti nechodily do té špinavé vody.“ Od koupání v rybníce měla děti odradit historka, že tam byla mrtvola. „Děti se sice nešly koupat, ale začaly vymýšlet historky a tak trošku mě inspirovaly k napsání toho příběhu,“ usmívá se Jitka Ludvíková.

Momentálně dopisuje poslední kapitolu další knihy, kterou by nakladateli měla odevzdat už na konci ledna.

 

Spustit audio

Související