Dědeček vyhrál první cenu v rakouské loterii

3. červenec 2014

Velkou část vesničky Březina u Pacova tvoří velkostatek a zámeček patřící rodině Homolkových. A jako správní zámečtí páni nezapomínají na svou vlastní kapli. Mimo jiné také proto, že v kapli je pohřbený jejich dědeček, který zámek koupil v roce 1908 poté, co vyhrál první cenu v rakouské loterii.

Rodina Homolkových odešla v roce 1948 do emigrace a současný majitel zámku Jiří Homolka pobýval v Německu, USA a Saudské Arábii. „My jsme odjeli brzy po smrti Jana Masaryka. Zůstali jsme v Německu asi patnáct měsíce, pak jsme odjeli do Rodesie, dnešní Zimbabwe,“ říká na úvod Jiří Homolka, který není šlechticem a ani jeho předci nebyli.

„Rodina mého dědečka vyhrála hlavní cenu v rakouské loterii a koupili si tenhle statek. Jinak můj dědeček byl handlíř koní,“ pokračuje pan Jiří.

Součástí zámečku je samozřejmě kaple. Už dávno nepřipomíná svou původní podobu, nicméně Homolkovi ji stále opravují. „Bylo to hrozné, chodily sem slepice a snášely na oltář. Snažíme se to opravovat.“ V kapli jsou pohřbeni také předci Jiřího Homolky.

autoři: mik , Petr Hladík
Spustit audio