Čtenáře nejvíc baví knížky z našeho kraje, říká Jaromír Vytopil

21. listopad 2014
Dobré odpoledne

Jedním z nejčastějších vánočních dárků jsou knihy. Nechali jsme si několik novinek doporučit od pelhřimovského knihkupce Jaromíra Vytopila. Český rozhlas vydal knižní novinku pojmenovanou stejně jako rozhlasový seriál Znovu 89 s podrobnou časovou osou událostí z listopadových událostí roku 1989. „Nemohl jsem si vzpomenout, jestli 17. listopadu byl pátek nebo sobota a díky této knížce jsem si to připomněl. Najdete tam i to, co kdo v těch dnech dělal nejen u nás, ale i v zahraniční politice nebo v kultuře, je to zpracované v souvislostech,“ chválí rozhlasový počin Jaromír Vytopil.

„Mám tu i dvě zajímavosti. Irena Dousková, autorka Hrdého Budžese, napsala román Medvědí tanec o posledních dnech Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou. Nejde o životopis, ale o fikci – jak byl v té době Hašek nemocný, jak už špatně chodil, je to prostě portrét starého nemocného člověka, který bilancuje, ale podotýkám, je to román,“ listuje Jaromír Vytopil knihou.

Podle něj nás knihy, které jsou z našeho kraje, o kterých něco víme, kde známe okolnosti, vždycky zajímají více, než jakýkoliv román. Přinesl proto ukázat knihu Miluše Vildomcové Volnomyšlenkář, aneb jaké to bylo o životě vesnického učitele Františka Vildomce, který žil na Moravskobudějovicku. Byl to jediný učitel bez náboženského vyznání v Rakousku-Uhersku, který směl učit. Volnomyšlenkář je o něm, o jeho vášni pro vykopávky a obrovské archeologické sbírce.

Milovníkům filmu doporučujeme jako případný vánoční dárek válečné shrnutí Český hraný film a filmaři za protektorátu s podtitulem Propaganda, kolaborace, rezistence. Knížka je obsažná, ale stojí za to, obsahuje mnoho fotografií. „Další tip je spíše pro zvídavé malé čtenáře: Neuvěřitelný svět: ohromující obrazová srovnání to je pěkně zpracovaná knížka, která baví děti a bude zajímat i dospělé. Sám bych ji rád dostal, ale už mi ji asi nikdo nekoupí,“ směje se knihkupec.

Milovníkům Jonase Jonassona připomínáme, že oba jeho romány Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel a Analfabetka, která uměla počítat vycházejí pohromadě – z každé strany knihy jeden. „Já jsem četl první Analfabetku a ta se mi líbila víc, ale každý máme jiný vkus,“ říká Jaromír Vytopil.

Na předvánočním trhu se podle něj často objevují knihy od populárních spisovatelů. „Například Bára Nesvadbová má nový román Pralinky, je to dobrá autorka. Zavzpomínal si i textař a básník Josef Fousek na svá setkání se zpěváky či hudebníky a knížka je to dobrá, protože Fousek není žádný bulvární autor, jeho texty zpívají i mnozí naši slavní zpěváci.“ Poslední doporučenou knížkou je román od Wilbura Smithe. Ten napsal čtyři pokračování rozsáhlého díla ze starého Egypta Řeka bohů a nyní vydává další díl nazvaný Bůh pouště. „Zajímavostí je, že tento díl navazuje na první díl. Wilbur Smith se čte, jako když másla ukrajuje,“ libuje si Jaromír Vytopil.

autor: dak
Spustit audio