Člověk potřebuje chleba a vodu, nic víc. Každý den ho jíme, a ještě se nám nepřejedl

26. květen 2019

Když někdo něco dělá rád, je to hned poznat. Ladislav Teisler má rád chléb, a i když to asi v mládí neplánoval, stal se majitelem pekárny Adélka. A nikdy neusnul na vavřínech. O chlebu pořád mluví s pokorou.

Do pelhřimovských pekáren nastoupil Ladislav Teisler na začátku sedmdesátých let minulého století jako správce autoparku. Ač byl vystudovaný spíš v technickém směru, poznal časem technologii výroby chleba od prvního do posledního kroku. „Dřív jsme tady dělali kulatý chleby, kilo a půl, než se přešlo na kilo dvacet,“ vzpomíná. Zároveň ale dodává, že naši předkové pekli chléb i tříkilogramový. „Protože on má dost velkou vlhkost, byl vláčný a vydržel,“ vysvětluje.

 Dnešní chléb má tenčí kůrku. Zákazníci to tak žádají

 O chlebu mluví Ladislav Teisler nadšeně a zasvěceně. Ten základní konzumní bochník, se prý za dlouhá léta příliš nezměnil. „Poměr šedesát pšenice, čtyřicet žita je stále, akorát nebyl štrejchovaný, že nebyl omývaný, a víc kmínu se dávalo do Šumavy,“ říká. Dnešní pekaři musejí respektovat přání zákazníka, a to je prý také důvod, proč je na chlebu tenčí kůrka, než na jakou byly zvyklé naše babičky. „My jsme tenkrát kousali kůrky, a měli jsme to rádi,“ vzpomíná Ladislav Teisler.

 Bez kvasu to není chléb, jak má být

 Nositelem chutě dobrého chleba je živý kvas. Některé malé pekárny dnes používají hotové chlebové směsi, a zadělávají bez kvasu. „Tam vzniká padesát dva druhů chuťových látek, všecky fermentace, od mléčného, máselného, etanolového, octového, a produkty těch jednotlivých fermentací dávají tomu chlebu neopakovatelnou chuť,“ vysvětluje Ladislav Teisler. Některá pekařství dnes používají hotové směsi, protože práce s kvasem je velmi náročná. Takový chléb pak chutná úplně jinak.

 Po kremrolovém intermezzu se Ladislav Teisler vrátil do velké pekárny

 Po sametové revoluci začal Ladislav Teisler podnikat. Ve své garáži začal vyrábět sladké pečivo. Pelhřimovští dodnes vzpomínají na jeho kremrole. Po čase se ale do pelhřimovské pekárny vrátil. Jako majitel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.