Chuť na dobré jídlo máme v rodině

26. únor 2013

Hostem úterního Tandemu byl Martin Plachý z Hotelu Farma u Pelhřimova a zval nás na gastronomický svátek, Grand Restaurant Festival, který probíhá po celé republice.

Na Vysočině nabízejí festivalové menu dvě restaurace, jednou z nich je právě Hotel Farma u Pelhřimova.
„Dobré jídlo máme v rodině v krvi. Já, tatínek a sestra, která je u nás šéfkuchařkou. Nešidím se ani při snídani, vždycky si vybírám, co si dám. Dnes jsem měl kvalitní šunku a čerstvý chleba,“ prozradil svůj vztah ke gastronomii Martin Plachý.

U každého jídla, i u toho „nejobyčejnějšího“, je rozhodující, z jakých surovin je připravené. Na tom staví i v Hotelu Farma. Plachý říká:“Snažíme se vařit téměř výhradně z regionálních potravin, tedy z Vysočiny. Bereme od místních farmářů kozí i kravské mléko, hovězí, u hotelu máme vlastní rybníky s kapry, pěstujeme švestky a z nich pak připravujeme domácí povidla.“

Češi jsou pořád v jídle velmi konzervativní, a tak v každé restauraci musí být na menu smažený sýr a hranolky. Ale i tuzemské chutě se mění, pomalu ale jistě. Funguje „zážitková gastronomie“ – lidé z celé republiky např. v rámci Grand Restaurant Festivalu jezdí po celé zemi do vybraných restaurací a ochutnávají soutěžní menu. Tuto zkušenost potvrzuje i Martin Plachý.

Spustit audio