Československý válečný hrdina, člen 310. stíhací perutě britských RAF Jan Doucha se narodil před 110 lety. V Jihlavě má pamětní desku

21. říjen 2024

Spitfire a hawker hurricane jsou názvy známých britských letounů z druhé světové války. Bravurně je ovládli i českoslovenští letci. Patřil k nim i někdejší Jihlavák Jan Doucha, který před válkou létal u nás, a pak i ve Francii na dalších strojích. Předseda spolku čeští RAFáci Josef "Joe" Vochyán má československých pilotech, kteří sloužili v britských RAF, zpracovanou velkou spoustu materiálů.

Letec a letecký instruktor se narodil 20. října roku 1914 ve Vídni. „Je to proto, že jeho rodiče tam byli za prací, ale pravděpodobně ve dvacátých letech se vrátili zpátky na Vysočinu,“ začíná s životopisem Josef Vochyán. Na domě, kde jeho rodina před válkou žila, ho připomíná pamětní deska.

Boje a ocenění

V letech před válkou už měl vztah k letectví, už v roce 1934 létal na dvoumístných strojích v Olomouci, o dva roky později absolvoval stíhací kurz. „On měl ale také vlohy učit ostatní, protože se stal leteckým instruktorem, a tak sloužil až do okupace,“ dodává předseda RAFáků. Vlastenecky naladění mladí muži se s obsazením Československa chtěli zapojit do boje za svobodu, ale k tomu museli odejít do zahraničí. Jan Doucha absolvoval výcvik ve francouzské cizinecké legii v Africe, po vypuknutí války se s ostatními letci vrátili bojovat do Francie. Za svou službu dostal francouzský válečný kříž – Le Croix de Guerre.

Pamětní deska věnovaná Janu Douchovi v Jihlavě

Do RAF se Jan Doucha dostal shodou okolností na den válečných veteránů 11. listopadu. Učil mladší piloty, ale také sám létal v bojích u 310. stíhací perutě, a to až do listopadu 1942. „Tehdy byl úkolem pro naše jednotky doprovod amerických bombardérů do Brestu. Když se vraceli, zaútočil na ně německý bombardér, zasáhl chladič jeho letounu, a Jan Doucha se zadřeným motorem už zpátky do Anglie bohužel nedoletěl,“ přidává Josef podrobný popis jeho posledního dne.

Život Jana Douchy může inspirovat i dnešní mladé lidi, myslí si Josef Vochyán: „Když se podíváme na vojenskou přísahu z první republiky, tak ona končí slovy: Jak nám káže mužná čest a vědomí povinností občanských, tak on tu přísahu naplnil beze zbytku, a tím je dodnes inspirující.“  Josef Vochyán připravil pro zájemce o životní osudy Jana Douchy přednášku na jihlavské vysoké škole polytechnické ve čtvrtek 24. října 2024 od 17. hodin.

Spustit audio