Ceny nemovitostí na Vysočině klesají, zájem o koupi je v meziročním srovnání pětinový

17. leden 2023 09:00

Zatímco ještě před rokem vybírali zájemci o nemovitosti na Vysočině z několika desítek nabídek, dnes jsou jich na realitních serverech stovky. Poptávka po vlastním bydlení ale není podle realitních makléřů v současné době velká a kvůli tomu klesají i ceny. Před rokem se nemovitosti prodávaly do dvou týdnů od zveřejnění inzerátů. Teď prodávající na kupce čekají mnohem delší dobu.

Třípokojový byt ve zděném domě v jihlavské lokalitě Na Slunci se právě opravuje. Nedávno ho realitní makléř Michal Kriška prodal za zhruba tři a půl milionu korun. Ještě před rokem by stál ale mnohem víc. "Cena by byla patrně o takových 10% až 15 % vyšší," počítá makléř. Poptávka po koupi nemovitosti v posledních měsících i na Vysočině výrazně ochladla. "Ubyli zájemci, kteří chtěli financovat koupi nemovitosti z větší části hypotékou, na kterou dneska stěží dosáhnou. Nebo si ji nechtějí vzít," dodává Michal Kriška.

V nabídce jsou stovky nemovitostí

Nárůst nabídek prodávajících potvrzuje i realitní makléř David Zeman. Ten tvrdí, že zájem o pořízení nemovitosti na Vysočině meziročně poklesl až o 80 %. "Realitní trh na Vysočině se nedá říct, že úplně stagnuje, ale pociťujeme výrazný pokles poptávky i pokles prodejů. Meziročně je ten pokles poptávky zhruba o 80 %. Co se týče poklesu realizovaných prodejů podle změn vlastnictví zapsaných na katastru nemovitostí, tak je to asi o 60% pokles," prochází svoji statistiku David Zeman.

Mladé rodiny hledají podnájmy

Vlastní bydlení se stává pro řadu mladých rodin kvůli drahým hypotékám méně dostupné. Nezbývá jim proto než žít v podnájmu. Například u panelákového bytu 1+1 se pohybují ceny nájmů od osmi a půl do devíti tisíc korun. U bytů 2+kk je to deset až dvanáct tisíc korun a byty 3+1 pronajímají majitelé za dvanáct až patnáct tisíc korun. "Samozřejmě všechno záleží na konkrétním stavu bytu, například i vybavení v rámci nájmu, je to opravdu individuální," vysvětluje David Zeman.

Ceny nájmů meziročně vzrostly o pět až sedm procent. "Nicméně nyní jsme asi na nějakém stropu," předpovídá David Zeman, který zhruba do dvou až tří let očekává, že znovu stoupne i poptávka po koupi nemovitostí. Ať už to způsobí klesající ceny nemovitostí, nebo že Česká národní banka sníží doporučenou výši úrokových sazeb.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související