Život na Vysočině bude letos opět dražší. Připlatíme si za teplo, jízdné i svoz odpadů. Někdy i o desítky procent

2. leden 2023 12:51

Lidem na Vysočině se v novém roce zdraží život. Od prvního ledna se jim zvedají náklady na každodenní provoz. Někdy i o desítky procent. V řadě měst v kraji podražily odvozy odpadů, dodávky pitné vody nebo třeba tepla.

Nejvýraznější růst plateb čeká odběratele tepla v Havlíčkově Brodě, kteří jsou napojení na centrální vytápění. Cena jednoho gigajoulu bude letos třikrát vyšší a odběratelé za něj zaplatí 1550 korun včetně daně.

Další kalkulaci cen chce společnost Teplo HB udělat v dubnu. „Doufáme, že se situace uklidní, protože ty spoty reagují velice rychle na snížení,“ doplnil její jednatel Miroslav Sommer.

Zdraží vodné a stočné

Platby za vodné a stočné se zvýší ve všech okresních městech v kraji.

„Ten nárůst je tam hlavně díky elektrické energii a je ještě výrazně bržděn zastropováním ceny ze strany státu,“ popsala důvody zdražení předsedkyně Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko Dagmar Zvěřinová. Nejdražší vodné a stočné bude v obcích na Jihlavsku zapojených do Svazu vodovodů a kanalizací. Zvýší se skoro o 30% na více než 143 koruny za kubík.

V kraji jsou ale i města, kde zdražovat nemusí. Cena tepla se nemění v Havlíčkově Brodě. Vyplatila se tam změna zdroje vytápění z plynu na topný olej.

 

Spustit audio

Související