Být slepicí mě bavilo, říká dobrovolník Martin Kubát

9. červen 2014

Martin Kubát z Havlíčkova Brodu je takovou bílou vránou. Moc dobrovolníků – mužů – totiž nepotkáte. Čtyřiačtyřicetiletý muž se navíc věnuje hned několika činnostem. Pomáhá v pelhřimovském klubu Klíček, kde pro handicapované děti připravuje různé hry, organizuje fotbalové zápasy nebo diskotéky. Zároveň chodí do Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

„Zezačátku jsem tady tak různě pomáhal s rekonstrukcí, omýval jsem třeba knihy, stěhoval regály. Teď už se věnuji hlavně dětem na jejich oddělení. Společně s knihovnicemi připravujeme Duhové hrátky, kde vyrábíme různé věci,“ popisuje skromný a stále usměvavý muž.

Kromě přípravy různých programů si také neváhá udělat legraci sám ze sebe, když je potřeba, stane se například kurem domácím. „Ženy mají takový nějaký strach převléknout se za slepici. Já jsem s tím na dětský den problém neměl. Bylo to fajn,“ dodává Kubát při vzpomínce na kostým a čepici s kohoutem a zobáčkem, kterou měl na sobě.

Martin Kubát pracuje na železnici, jakmile skončí směnu, vydává se většinou za svou dobrovolnickou prací. Za tu byl také na počátku června oceněn v anketě Skutek roku.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio